Purišić: Započete pripreme za izgradnju staračkih domova u Plavu i Rožajama

Purišić je kazao da je do sada u crnogorskim opštinama otvoreno 11 dnevnih boravaka za starije osobe, čije usluge koristi 140 korisnika

Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da su započete pripremne aktivnosti na izgradnji staračkih domova u Plavu i Rožajama, kapaciteta od po 60 ležajeva, vrijednosti od po 1,2 milona eura. 

Purišić je to rekao u Domu starih „Grabovac“ u Risnu, gdje je obilježen Međunarodni dan starijih osoba, 01. oktobar, i jubile, 50 godina postojanja te ustanove.

On je podsjetio da je prije desetak godina Dom starih u Risnu bio jedina ustanova u Crnoj Gori koja se bavi zbrinjavanjem starijih, iznemoglih, hronično oboljelih i invalidnih lica, čije su kapaciteti od 300 ležajeva popunjeni.

Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

„Danas, pored ovog doma, postoje još dva, u Bijelom Polju, kapaciteta 210 ležaja, sa 175 korisnika, i u Pljevljima, kapaciteta 61 ležaj, sa 53 korisnika. Podsjetiću i da je u toku izgradnja još dva doma za starija lica, u Glavnom gradu, vrijednog oko 12 miliona eura, kapaciteta 270 korisnika, i u Nikšiću, vrijednosti preko 7 miliona eura. Ovim aktivnostima podigli smo ukupan nivo kvaliteta usluga u sistemu socijalne zaštite kada je riječ o starijim sugrađanima i u ranijem periodu obezbijedili potrebne kapacitete za oko 1,200 korisnika ove usluge. Za ove potrebe Vlada je, sa partnerima, opredijelila oko 22 miliona eura“, rekao je Purišić. 

On je, kako je saopšteno iz tog Ministarstva, kazao da je do sada u crnogorskim opštinama otvoreno 11 dnevnih boravaka za starije osobe, čije usluge koristi 140 korisnika.

„I u 2019. godini nastavljena je podrška pružanju usluge ‘Pomoć u kući za stare’ u 15 opština Crne Gore, sjevernog i centralnog regiona, kroz angažman 120 geronto domaćica za oko 1.200 korisnika“, kazao je Purišić. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!