Predlog zakona u SAD: Podrška sankcijama zbog koruptivnog ponašanja, Crnoj Gori mjesto u EU

Senatorka Džin Šahin, predsjedavajuća Pododbora za Evropu, polovinom maja podnijela je zakonski predlog o regionu, pod nazivom “Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana“. Ona je tada istakla da da je riječ o predlogu koji ima podršku obje vodeće stranke i aktuelne administracije. Predlogom zakona se kodifikuju sankcije pojedinacima zbog koruptivnog ponašanja, o kojima je i ranije bilo riječi

Sjedinjene Američke Države (SAD) trebalo bi da nastave da podržavaju tekuće pregovore Crne Gore o pristupanju Evropskoj uniji, uključujući pružanje pomoći Crnoj Gori da što prije ispuni kriterijume za članstvo u EU, navodi se u predlogu zakona koji se razmatra u američkom Senatu. Senatorka Džin Šahin, predsjedavajuća Pododbora za Evropu, polovinom maja podnijela je zakonski predlog o regionu, pod nazivom “Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana“. Ona je tada istakla da da je riječ o predlogu koji ima podršku obje vodeće stranke i aktuelne administracije. Predlogom zakona se kodifikuju sankcije pojedinacima zbog koruptivnog ponašanja, o kojima je i ranije bilo riječi.

Prema tom predloženom zakonu, zemlje Zapadnog Balkana (Crna Gora, Republika Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Republika Sjeverna Makedonija i Republika Srbija) čine multietničku regiju u srcu Evrope koja je ključna za stabilnost, mir i prosperitet Evrope.

“Nastavak mira, stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu direktno je vezan za mogućnosti demokratskog i ekonomskog napretka koja bi bila dostupna građanima i stanovnicima tih šest zemalja. U zajedničkom interesu Sjedinjenih Država i šest zemalja Zapadnog Balkana je promovisanje stabilnog i održivog ekonomskog rasta i razvoja u regionu”, piše, između ostalog, u predlogu zakona.

Uprkos ekonomskom napretku, ističe se, stope siromaštva i nezaposlenosti na Zapadnom Balkanu ostaju veće nego u susjednim zemljama Evropske unije, piše rtcg.me.

“Stvaranje povoljnog okruženja za transparentne, odgovorne i tržišno orijentisane investicije i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje na Zapadnom Balkanu, posebno za mlade, može pružiti moćne alate za ekonomski razvoj i za podsticanje šireg učešća u političkom procesu koji povećava prosperitet za sve”, navedeno je u predlogu zakona.

Ističe se da korupcija nastavlja da muči zapadni Balkan i predstavlja jednu od najvećih prepreka daljem ekonomskom i političkom razvoju u regionu.

Upozoreno je i na kampanje dezinformacija koje ciljaju na Zapadni Balkan.

“Ranjivost na sajber napade ili napade na infrastrukturu informacione i komunikacione tehnologije povećava rizike za funkcionisanje vlade i pružanje javnih usluga”, navodi se u predlogu zakona.

Šahin je ranije Glasu Amerike rekla da predloženi zakon podržava demokratske reforme u regionu, a bavi se i sankcijama koje su opcija.

“Predsjednik je donio dvije uredbe o sankcionisanju pojedinaca zbog koruptivnog ponašanja, i ovim predlogom bi se kodifikovale te sankcije, što mislim da je važno. Čuli smo na pretresu kako korupcija utiče na ono što se događa u regionu i veoma je važno da ohrabrimo podršku za vladavinu prava i obezbijedimo podsticaje za rješavanje korupcije”, poručila je senatorka Šahin.

Foto: Američki senat (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!