Kako je američki milijarder pedofil sebi oduzeo život: Bio pod posebnim nadzorom, ali su stražari napravili grešku?

Jedna od nepotvrđenih vezija koja se može pročitati u američkim medjima jeste da stražari nisu poštovali obaveznu proceduru nadzora suicidnih zatvorenika koja podrazumijeva da se zatvorenik tokom noći obilazi na svakih 30 minuta

Foto: Printscreen

Dva dana nakon smrti Džefrija Epstajna, milijardera optuženog za seksualno zlostavljanje i trgovinu maloljetnicama, medijima kruže različite verzije o njegovoj smrti – od teorija zavjere da je riječ o naručenom ubistvu do tvrdnji da je zatvorsko osoblje napravilo kardinalne propuste u nadzoru Epstajna.

Dok se prva verzija svodi na nagađanja na Twitteru i sajtovima kao što je 4chain (ozloglašeni forum na kojem masovne ubice najavljuju svoje pokolje), druga verzija mogla bi da bude povod za istragu, koju zahtijeva sve veći broj viđenijih Amerikanaca, senatora i političara.

Naime, pitanje broj jedan je kako je Epstajn izvršio samoubistvo ako je bio pod specijalnom mjerom nadzora sucidnih zatvorenika.

Pomenuta mjera milijarderu pedofilu uvedena je nakon što je prije dvije nedjelje pokušao da se objesi u zatvorskoj ćeliji. Tada mu je život spasio cimer, bivši policajac opužen za otmicu i ubistvo četiri osobe, a Epstajn je prebačen u poseban dio zatvora gdje je bio sam u ćeliji i pod konstantnim nadzorom. 

Jedna od nepotvrđenih vezija koja se može pročitati u američkim medjima jeste da stražari nisu poštovali obaveznu proceduru nadzora suicidnih zatvorenika koja podrazumijeva da se zatvorenik tokom noći obilazi na svakih 30 minuta.

Agencija AP, pozivajući se na osobu upoznatu sa radom u zatvoru, navodi da su na dan kada je Epstajn izvršio samoubistvo njegovi stražari radili ekstremno prekovremeno, kako bi nadoknadili nedovoljan broj osoblja. Izvor je rekao da je jedan od stražara radio prekovremeno pet dana za redom, dok je drugi imao obavezu prekovremenog rada.

ŠTA JE NADZOR SUICIDNIH ZATVORENIKA?

Uopšteno, nadzor suicidnih osoba podrazumijeva intenzivan proces praćenja ponašanja i smještaja suicidnih zatvorenika sa ciljem da im se onemoguće da naude sebi.

Pravila o nadzoru suicidnih zatvorenika razlikuju se od zatvora do zatvora, ali uopšteno američki savezni zakoni propisuju da svaki zatvor mora da ima najmanje jednu ili više prostorija namijenjenih za smještaj i poseban nadzor suicidnih pritvorenika, navodi “Biznis insajder”.

Istim zakonima reguluiše se i ko vrši nadzor. To su zaposleni u zatvoru ili obučeni posmatrači, koji imaju obavezu da vode dnevnik i bilježe ponašanje zatvorenika tokom perioda nadzora.

Ukoliko takav dnevnik postoji, on bi mogao da odgonetne da li je Epstajn oduzeo sebi život i izbjegao pravdu zahvaljujući kardinalnim propustima zatvorskog osoblja, prenosi “Blic”.

KAKO IZGLEDA PRITVOR SUICIDNIH ZATVORENIKA?

Iako se procedura razlikuje od zatvora od zatvora, pritvor zatvorenika i stavljanje pod posebne mjere najčešće podrazumijeva oduzimanje predmeta kojima bi zatvorenik mogao da naudi sebi i smještanje u betonsku ćeliju, često bez posteljine (da bi se spriječila mogućnost da se zatvorenik objesi pomoću posteljine).

Takođe, uobičajeno je i da se zatvorenicima ograniči količina toalet papira, donjeg rublja ili tampona, jer se smatraju sredstvima koje bi zatvorenik mogoa da iskoristi da se uguši. U pojednim zatvorima praktikuje se i da zatvorenici borave u ćeliji goli, ali nije poznato da li je to Epstajnov slučaj.

Prema još nepotveđenim informacijama, milijarder je izvršio samoubistvo vješanjem.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!