In memoriam: Lusija Petričević

Lusija Danica Petričević iz argentinske provincije Santa Fe upisala je Fakultet za crnogorski jezik i književnost 2015/16. godine. Došla je kao studentkinja prava iz Rosarija motivisana voljom i entuzijazmom da nauči jezik svojih predaka, puna interesovanja da sazna što više o crnogorskoj tradiciji i želje da to znanje ponese u zemlju u kojoj je rođena i prenese svojim sunarodnicima

S nevjericom smo primili vijest da je u saobraćajnoj nesreći u Argentini u 29. godini života tragično stradala Lusija Danica Petričević.

Lusija Danica Petričević iz argentinske provincije Santa Fe upisala je Fakultet za crnogorski jezik i književnost 2015/16. godine. Došla je kao studentkinja prava iz Rosarija motivisana voljom i entuzijazmom da nauči jezik svojih predaka, puna interesovanja da sazna što više o crnogorskoj tradiciji i želje da to znanje ponese u zemlju u kojoj je rođena i prenese svojim sunarodnicima.

Na studijama u Crnoj Gori provela je godinu i po dana, posvećeno učeći jezik i upoznajući kulturu i običaje svojih predaka.

Entuzijazam je nenametljivo prelivala na profesore i studente, a svojom pronicljivošću bacala je posebno svijetlo i nama na crte našega žargona i mentaliteta. Na prvom času ona i Tatiana su mi rekle da znaju dvije crnogorske riječi, jer ih čuju svuda – „kuku“ i „katastrofa“. Te su riječi postale zaštitni znak njihove borbe s crnogorskim padežima.

Na časove je dolazila s osmijehom i neizostavnom opremom za mate. Voljela je Kotor i Meterize. Komunikativna, vesela i radoznala lako je sticala prijatelje i za kratko vrijeme ovladala crnogorskim jezikom.

Po povratku u Argentinu završila je fakultet i postala advokatica. Ostala je posvećena promociji svoje postojbine i bila jedan od utemeljivača i sekretarka Crnogorske zajednice Montenegro u Santa Feu.

Ponosni smo što smo bili dio njezina života.

Izvor: Antena M (Jelena Šušanj)

Foto: Lusija Petričević

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!