Da se ne zaboravi: Dok su ih gađali granatama, u podrumu su birali Miss opkoljeno Sarajevo (VIDEO)

Da bi pokazali kako se grad neće predati čak ni pod takvim okolnostima, i kako bi pokazali da se u gradu “normalno” živi, 1993. godine održan je izbor ljepote na kojem se djevojke nisu sramile da pokažu ni ožiljke od šrapnela na svojim tijelima. Pobijedila je tada 17-godišnja Inela i okrunjena je za Miss opkoljenog Sarajeva. Ona i djevojke koje su se takmičile na binu su donijele veliki transparent na engleskom jeziku na kojem je pisalo “Ne dajte im da nas ubiju”

Foto: Printscreen

Ova 43-godišnjakinja danas je majka dvoje djece i živi u Holandiji. Na jednu posebnu pozornicu stala je sa samo 17 godina, a nakon što je proglašena najljepšom umjesto tipične lente kojom se kite misice, ona je držala natpis “Don’t let them kill us” (Ne dozvolite im da nas ubiju).

Inela Nogić bila je najljepša u gradu koji je tada bio opkoljen, Sarajevu, a na tu pozornicu se vratila 1997. godine sa Bonom Voxom iz U2 koji je pjevao Miss Sarajevo. Svoju titulu ratne Miss opkoljenog grada osvojila je 1993. godine u podrumu u kojem su se skrivali kako bi izbjegli srbijanske snajpere.

Amaterski snimak koja je tada napravljen iskoristio je Bill Carter u svom dokumentarcu Miss Sarajevo koji je privukao veliku pažnju svjetske javnosti na ono što se događa u glavnom gradu BiH, prenosi Slobodna-bosna.ba.

Tri godine, deset mjeseci, tri sedmice i tri dana trajala je najduža i najkrvavija opsada nekog grada u istoriji modernog ratovanja. Trajala je tri puta duže od opsade Staljingrada, a na taj način bosanski Srbi uz pomoć srpske vojske iz tadašnje Jugoslavije mislili su da će osvojiti grad koji je trebao da postane dio Republike Srpske. Granatirali su Sarajevo teškom artiljerijom i snajperima.

Da bi pokazali kako se grad neće predati čak ni pod takvim okolnostima, i kako bi pokazali da se u gradu “normalno” živi, 1993. godine održan je izbor ljepote na kojem se djevojke nisu sramile da pokažu ni ožiljke od šrapnela na svojim tijelima.

Inela Nogić (Foto: Printscreen)

Pobijedila je tada 17-godišnja Inela i okrunjena je za Miss opkoljenog Sarajeva. Ona i djevojke koje su se takmičile na binu su donijele veliki transparent na engleskom jeziku na kojem je pisalo “Ne dajte im da nas ubiju”.

“Bilo je doista ludo organizovati izbor ljepote tokom rata. Ali, pokušavali smo samo da živimo normalnim životom. Bio je to svojevrsni odbrambeni mehanizam. Bilo je mnogo bezuspješnih pokušaja da se zaustavi rat, molili smo za pomoć na sve moguće načine, ali ništa nije vrijdjelo. Zato je to bio samo još jedan vapaj da privučemo pažnju i da neko učini nešto. Htjeli smo samo da rat završi”, prisjeća se Nogić.

Inspirisala je U2 za pjesmu “Miss Sarajevo” koju su otpjevali s Lucianom Pavarottijem, a u spot su uvrstili fotografije ratom razorenog grada. Pjesmu su otpjevali i pred Lady Dianom, a u spot su uvrstili i kadrove s izbora ljepote, na kojima se vidi i transparent. Bend je tokom svoje turneje 1993. godine na svojim koncertima satelitskom vezom 12 puta direktno emitovao snimke iz opkoljenog grada, a 1997. održali su koncert na stadionu Koševo i postavili u to vrijeme najveći videowall na svijetu.

Opsada Sarajeva završena je 29. februara 1996, a Međunarodni  sud za bivšu Jugoslaviju osudio je zapovjednike srpske vojske za genocid i zločine protiv čovječnosti. Stanislav Galić, zapovjednik korpusa Romanija, dobio je doživotnu zatvorsku kaznu, Dragomir Milošević, zapovjednik istog korpusa, dobio je 29 godina zatvora, a Radovan Karadžić i Ratko Mladić doživotnu zatvorsku kaznu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!