“Borili su se da ostanu na površini i tražili pomoć”: Preživjeli turisti ispričali šta se desilo na Dunavu

Borili su se da ostanu na površini i vikali za pomoć, ali ja nisam mogao ništa da učinim. Kako ih je struja nosila, tako niko nije stigao da im pomogne, rekao je 31-godišnji Čung koji je u trenutku nesreće bio na palubi. On je istakao da su turisti videli da kruzer ide ka njima, ali da nisu očekivali da će udariti u njihov brod

Foto: Printscreen

Preživjeli turisti se još oporavljaju od šoka, nakon tragedije na Dunavu u srijedu uveče, kad je u sudaru dva broda poginulo najmanje sedam, a nestala 21 osoba. Neki od njih ispričali su šta se dogodilo kad su upali u vodu.

Veliki kruzer “Viking Sigina” u srijedu uveče naletio je na turistički brodić “Sirena” na Dunavu usred Budimpešte, nedaleko od zgrade mađarskog parlamenta. Nakon udara se manji brod prevrnuo i potonuo za samo sedam sekundi.

Na brodu je bilo 33 turista iz Južne Koreje i dva mađarska člana posade. Među turistima je bilo devet porodica. Najmlađa osoba imala je 6-7 godina, a najstarija oko 70 godina. Samo sedam osoba je uspjelo da se izvuče iz hladnog Dunava, sa temperaturom vode 10-12 stepeni. Niske temperature nakon 10-20 minuta izazivaju hipotermički šok, međutim putnicima “Sirene” je veći problem bilo to što se brodić prevrnuo, jer je većina turista zbog kišnog vremena bila u zatvorenom dijelu. Takođe, u Dunavu su snažne rječne struje, ukazuje Index.hr.

Neki od preživjelih turista opisali su šta se događalo te kobne noći na Dunavu.

“Borili su se da ostanu na površini i vikali za pomoć, ali ja nisam mogao ništa da učinim”, rekao je 31-godišnji Čung koji je u trenutku nesreće bio na palubi.

“Kako ih je struja nosila, tako niko nije stigao da im pomogne”.

On je istakao da su turisti videli da kruzer ide ka njima, ali da nisu očekivali da će udariti u njihov brod. Putnica Jun (32) rekla je da se brod odmah prevrnuo i potonuo.

“Oni koji su bili na palubi pali su u vodu, dok su oni u kabini ostali zarobljeni”, rekla je Jun kroz suze.

Čung je, prenosi “Blic”, takođe opisao kako se držao za pojas za spasavanje i spasio Jun bacivši joj uže pričvršćeno za pojas. An (60) uhvatio je ruku člana posade drugog broda, ali se nije mogao održati zbog jake struje. Spasili su ga tako što su mu bacili veću praznu plastičnu bocu.

Portparol policije Adrijan Pal rekao je da su se brodovi kretali u pravcu sjevera i u trenutku kada su se nalazili između dva stupa Lančanog mosta, “Sirena” je skrenula ulijevo prema kruzeru. Kad su se sudarili, manji turistički brod se prevrnuo na stranu i potonu.

“Nije jasno zašto je brod skrenuo”, rekao je Pal.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!