Brega i Alen Islamović zapalili Ameriku

Goran Bregović, Alen Islamović i Orkestar za svadbe i sahrane napravilu su pravu „ludnicu“ na koncertima u Čikagu, Njujorku i Torontu, koji su održani u okviru svjetske turneje povodom 40 godina od osnivanja „Bijelog dugmeta”, koja nosi naziv „Ko ne poludi, nije normalan”.

Na sva tri koncerta publika je imala priliku da se uvjeri šta znači kad profesionalci izađu na binu. Fenomenalni Bregović i Islamović, uz podršku Orkestra za svadbe i sahrane, uspjeli su da bar za tri dana u Americi „cijela Yuga bude jedna avlija“. Mnogi su zbog njih prelazili stotine kilometara da bi čuli najveće hitove “Dugmeta” i sa dva “dugmića” proslavili 40. rođendan grupe. I nijesu zažalili.

Baš kao što nijesu zažalili ni posjetioci čuvenog Dugmetovog koncerta kod Hajdučke česme. Tada, Bijelo dugme, iako na početku karijere, planiralo je da to bude njihov posljednji koncert. Ali, kada su vidjeli koliko imaju fanova, odlučili su da nastave svoju muzičku misiju, koja se smatra najuspješnijom misijom rokenrola u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon četrdeset godina od osnivanja, na koncertu u Njujorku, koji je propratila ekipa „Fokusa“, sve je funkcionisalo besprijekorno. Brega je prvo na binu izašao sa svojim muzičarima a kad im se pridružio Islamović, nastala je prava „ludnica“. Ređali su se dobro poznati hitovi, a među publikom je bilo i onih koji su zakoračili u sedmu deceniju života.

Srećko Novković je došao čak iz Vašingtona. I kako nam je kazao, nije se pokajao.

„Fenomenalno je. Odavno se ovako nijesam lijepo osjećao. Nemam zaista riječi kojima bih mogao da opišem moje zadovoljstvo“, kazao nam je ovaj fan „Bijelog dugmeta.

Organizatori američke turneje Nedžad Orahovac i Mustafa Mrki Mrkulić su bili više nego zadovoljni, a menadžer Adis Gojak, glavni „krivac“ za ponovno udruživanje Bregovića i Islamovića, otkrio nam je da će turneja povodom 40 godina osnivanja „Bijelog dugmeta” trajati duže vremena i da već nakon Nove godine imaju petnaestak zakazanih koncerata.

„Interesovanje je veliko. Vidite i sami da je publika presrećna“, kazao nam je Gojak.

Alen Islamović je za „Fokus“ izjavio da je presrećan zbog prijema koji su imali u Americi.

„Raja nas nije zaboravila, a posebno mi je drago što sam među našom publikom vidio mnogo mladih ljudi. To je znak da će pjesme ‘Bijelog dugmeta’ još dugo ‘živjeti’“.

Turneja “Ko ne poludi taj nije normalan” seli se za Evropu, gde će prvi koncert imati u Štutgartu 13. decembra, a zatim u Novom Sadu koji je u planu 17. decembra.

Svi oni koji Novu godinu slave u Budvi “dugmiće” mogu gledati na otvorenom za doček 2015.

br04

br05

br06

br07

br08

br09

br10

br11

br12

br13

br14

br15

br16

br17

br18

br19

 

br20

Tekst i foto: Sead Hodžić
UPOZORENJE: ZABRANJENO JE PRENOŠENJE TEKSTA I FOTOGRAFIJA BEZ PISMENE SAGLASNOSTI REDAKCIJE FOKUSA

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!