Drama iznad Crnog mora: Sudarili se ruski borbeni avion i američki dron

“Otprilike oko sedam časova jedan od ruskih aviona Su-27 udario je u propeler MK-9, zbog čega su američke snage morale da obore MK-9 u međunarodne vode. Nekoliko puta prije sudara, Su-27 je bacao gorivo i letio ispred MK-9 na nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način. Ovaj incident pokazuje nedostatak kompetentnosti pored toga što je nebezbjedan i neprofesionalan”, rekao je u saopštenju general američkih vazduhoplovnih snaga Džejms B. Heker, komandant vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi i Africi

Ruski borbeni avion se sudario sa američkim dronom za nadgledanje iznad Crnog mora, saopštila je američka vojska, prenosi BBC.

To se, navodi Foks njuz, dogodilo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad međunarodnih voda.

Američko vazduhoplovstvo objavilo je saopštenje u kojem optužuje rusku letilicu da se ponašala na „nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način“.

“Otprilike oko sedam časova jedan od ruskih aviona Su-27 udario je u propeler MK-9, zbog čega su američke snage morale da obore MK-9 u međunarodne vode. Nekoliko puta prije sudara, Su-27 je bacao gorivo i letio ispred MK-9 na nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način. Ovaj incident pokazuje nedostatak kompetentnosti pored toga što je nebezbjedan i neprofesionalan”, rekao je u saopštenju general američkih vazduhoplovnih snaga Džejms B. Heker, komandant vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi i Africi.

Ruski i američki avioni su tokom rata leteli iznad Crnog mora, ali ovo je prva poznata takva interakcija, koja je bila potencijalno opasna i koja je mogla da eskalira u kritičnom trenutku borbi, piše CNN.

Sjedinjene Američke Države upravljaju dronovima Reaper iznad Crnog mora od prije početka rata, koristeći špijunske dronove za nadgledanje područja. Bespilotne letilice Reaper mogu da lete i do 50.000 stopa, prema vazduhoplovnim snagama, i imaju senzore i mogućnosti da prikupljaju obajvještajne podatke i vrše izviđanje tokom dužeg vremenskog perioda, što ih čini idealnom platformom za praćenje kretanja na bojnom polju i u Crnom moru, piše “Blic”.

Nije poznato da li je bilo oštećenja na ruskom avionu Su-27.

Foto: Twitter/OSINT defender

Idi na VRH
error: Content is protected !!