Vasfije Krasnići-Gudman, žrtva ratnog silovanja na Kosovu: SAD da izvrše pritisak kako bi žrtve ratnih zločina dobile pravdu

Neću imati mira zbog svoje prošlosti sve dok pravda ne bude zadovoljena. Zato danas pozivam predstavnike Kongresa SAD da se osvrnu na nekažnjavanje ratnih zločina i zlostavljanja, tako što će odmah preduzeti korake kojima će zatražiti pravdu za preživjele”

Vasfije Krasnići-Gudman (Foto: Printscreen)

Vasfije Krasnići-Gudman, jedna od prvih žena na Kosovu koja je javno progovorila da je bila žrtva ratnog silovanja, svjedočila je u utorak pred Odborom za vanjske poslove Predstavničkog doma SAD u Vašingtonu, pri čemu je istakla da SAD trebaju da izvrše pritisak kako bi žrtve ratnih zločina dobile pravdu, prenosi BIRN.

U izrazito emotivnom svjedočenju, Krasnići-Gudman je na raspravi pred Odborom, pod nazivom „Kosovske ratne žrtve: potraga za pravdom“, rekla da je imala 16 godina kada su je srpski policajci silovali u njenom selu 1999. godine.

“Nakon toga sam plakala bez ikakve kontrole, molila sam ga da me ubije. ‘Ne’, rekao je, ‘neću, jer ćeš na ovaj način više patiti’. Bio je u pravu, patila sam”, rekla je ona.

Krasnići-Gudman je naglasila da je pravda jedino što želi.

“Neću imati mira zbog svoje prošlosti sve dok pravda ne bude zadovoljena. Zato danas pozivam predstavnike Kongresa SAD da se osvrnu na nekažnjavanje ratnih zločina i zlostavljanja, tako što će odmah preduzeti korake kojima će zatražiti pravdu za preživjele”, kazala je ona.

Kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku pohvalila je svjedočenje Krasnići-Gudman, rekavši da je to imalo ogroman emocionalni uticaj na prisutne članove američkog Kongresa.

“U prostoriji je vladala tišina”, napisala je Čitaku na Twitteru, prenosi “Avaz”.

Iljir Bitići, Amerikanac albanskog porijekla, čija su tri brata ubijena nakon što ih je 1999. godine po završetku rata na Kosovu uhapsila srpska policija, takođe je svjedočio pred Odborom o svojoj borbi za pravdu.

Bitići je optužio srpske vlasti da štite ubice.

“Aleksandar Vučić štiti kriminalce koji su ubili moju braću”, rekao je on. 

Tijela njegova tri brata pronađena su u masovnoj grobnici u policijskom centru za obuku u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji. Srpske vlasti pokrenule su istragu o ovom slučaju 2002. godine, ali do sada nije podignuta nijedna optužnica.

Eliot Engl (Engel), kongresmen koji predsjedava Odborom za vanjske poslove, rekao je da je dva puta u svojoj kancelariji bio domaćin Vučiću i da je oba puta srpski lider rekao da će uložiti napore da riješi slučaj braće Bitići, ali da nakon toga nije učinjeno ništa. 

“To znači da njegove riječi ne znače apsolutno ništa”, naglasio je Engl.

Na raspravi pred Odborom razgovarano je i o novim specijalizovanim vijećima Kosova sa sjedištem u Hagu, pred kojima će se, prema očekivanjima, suditi bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za ratne i poslijeratne zločine.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!