Za medrese u Tuzima i Rožajama 800.000 eura

U dokumentu Vlade navodi se da će novac koji su opredijelili biti proslijeđen za bruto plate i ostala lična primanja zaposlenih u medresi, rashode za materijalne usluge, rashode za tekuće održavanje, kao i troškove ishrane učenika u domovima

Ministarstvo prosvjete isplatiće medresama u Rožajama i Tuzima 800.000 eura, odluka je koju je usvojila Vlada Crne Gore na jučerašnjoj sjednici.

To je odlučeno na osnovu ugovora koji je Ministarstvo prosvjete potpisalo sa školom – Medresom “Mehmed Fatih” sa sjedištem u Tuzima, čije je područno odjeljenje u Rožajama.

Pomenute medrese u Crnoj Gori imaju status srednjih vjerskih škola.

U dokumentu Vlade navodi se da će novac koji su opredijelili biti proslijeđen za bruto plate i ostala lična primanja zaposlenih u medresi, rashode za materijalne usluge, rashode za tekuće održavanje, kao i troškove ishrane učenika u domovima.

Medresa je škola internatskog tipa i jedina su škola u regionu ovog tipa koja nastavu izvodi na dva jezika. Posjeduje tri internata, od kojih su dva ženska i jedan muški, a u okviru internata svakodnevno se pripremi hiljadu obroka, što je, kako navode iz uprave ove obrazovne ustanove, finansijski izuzetno zahtjevno.

U nastavnom i vannastavnom procesu angažovano je 52 nastavnika i 46 nenastavnog kadra, prenosi rtcg.me.

Školsku 2023/24. godinu pohađaće 371 učenik, od kojih 288 u Tuzima i 83 učenika u područnom odjeljenju u Rožajama.

Na osnovu javnog konkursa za upis novih učenika za ovu školsku godinu primljeno je 99 učenika.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore je prošle godine zadužila Ministarstvo prosvjete da isplati 450 hiljada eura za osnivanje Srednje vjerske škole Gimnazija “Sveti Sava” iz Podgorice.

Još 450.000 eura otišlo je za Srednju vjersku školu Gimnaziju “Mitropolit hadži Sava Kosanović” iz Nikšića.

Odluku o osnivanju Gimnazije “Sveti Sava” donijela je Mitropolija crnogorsko-primorska, a s tim u vezi Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta upućen je zahtjev za licenciranje ustanove za izvođenje obrazovnog programa opšte gimnazije.

Podsjećanja radi, sa radom je u septembru počela i Pravoslavna gimnazija “Sveti Sava“ u Podgorici.

Foto: Medresa “Mehmed Fatih” (monteislam.com)

Idi na VRH
error: Content is protected !!