NATO šalje dodatne snage na Kosovo

“Uvijek ćemo se starati da naš komandant ima resurse i fleksibilnost neophodnu da KFOR ispuni svoj mandat. Spremni smo za dalja prilagođavanja potrebama KFOR-a na terenu“, piše u saopštenju

Sjevernoatlantski savjet sastao se danas kako bi razmotrili situaciju na Kosovu, izrazivši duboku zabrinutost zbog rasta tenzija na sjeveru te oblasti.

„Misija KFOR-a ostaje vidljivo i agilno prisutna širom Kosova. Uvijek ćemo preduzimati sve neophodne radnje da održimo bezbjedno okruženje i slobodu kretanja svih ljudi koji žive na Kosovu. To radimo nepristrasno i u skladu sa našim UN mandatom“, navodi se u saopštenju generalnog sekretara Jensa Stoltenberga.

Dodaje se da su od maja pojačali prisustvo KFOR-a, a da su juče ovlastili dodatne snage za rješavanje trenutne situacije.

“Uvijek ćemo se starati da naš komandant ima resurse i fleksibilnost neophodnu da KFOR ispuni svoj mandat. Spremni smo za dalja prilagođavanja potrebama KFOR-a na terenu“, navodi se u saopštenju.

Ističe se i da će KFOR nastaviti da bude u bliskoj koordinaciji sa svim relevantnim činiocima u Beogradu i Prištini, kao i sa pripadnicima Euleksa, OEBS-a, UNMIK-a i diplomatske zajednice.

„Pozivamo sve strane da hitno deeskaliraju situaciju. Nastavljamo da pozivamo Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu pod posredovanjem EU, jer je to jedini način da se riješe tekuća pitanja i postigne rješenje da koje poštuje prava svih zajednica. To je ključno za dugotrajnu bezbjednost na Kosovu i stabilnost regiona“, poručio je NATO u saopštenju.

Situacija na sjeveru Kosova je izrazito napeta od 24. septembra, kada je grupa naoružanih Srba napala kosovsku policiju u selu Banjska. U napadu je poginuo kosovski policajac Afrim Bunjaku, a u razmjeni vatre koja je uslijedila i trojica Srba.

Kosovska policija je, prenosi N1, jutros izvršila pretrese u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, Zvečanu i Zubinom Potoku.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!