Žestoka borba lavova i hijena oko plijena: Jači su, ipak, morali da pobjegnu (VIDEO)

U videu snimljenom u Nacionalnom parku “Kruger”, hijene su jele bizona kada je grupa lavova došla da otme obrok. Uprkos zastrašujućem stavu i grču, hijene su odbile da se povuku

Ove hijene nisu dozvoljavale lavicama da ih guraju okolo kada su došle do obroka.

U videu snimljenom u Nacionalnom parku “Kruger”, hijene su jele bizona kada je grupa lavova došla da otme obrok. Uprkos zastrašujućem stavu i grču, hijene su odbile da se povuku. Proganjale su lavove i mogle mirno da uživaju u obroku.

Uprkos njihovoj reputaciji, hijene su zapravo veoma vješti i metodični lovci. Pjegave hijene su mnogo sklonije lovu nego prugaste. Oni koriste sva svoja čula kada love, a naročito vid, sluh i miris. Češći plijen su im zebre, dok bufala i žirafe aktivno izbjegavaju, tako da je bizona na ovom video-snimku najvjerovatnije ulovila druga životinja ili lavica.

Tačkaste hijene teže da prate ili vrlo mlade ili vrlo stare članove stada. Kada su u potrazi za mrtvim životinjama, miris im je najvažnije oružje. Poznato je da otkrivaju leševe udaljene više od šest milja.

Pogledajte video:

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

PODRZITE FOKUS

Sada svojim donacijama možete podržati rad našeg portala. Pomozite da ostane trajno svjedočanstvo o našim iseljenicima i njihovim aktivnostima

This will close in 20 seconds

error: Content is protected !!