Šehović: U planu Ministarstva prosvjete u 2019. i gradnja vrtića u Bijelom Polju, Plavu, Beranama i Podgorici

Započećemo proceduru za gradnju nove gimnazije u Podgorici, projekta o kojem se u Glavnom gradu decenijama priča. Planirana je i gradnja škole na Zabjelu, ali i školske sportske sale OŠ ‘Pavle Žižić’ u Bijelom Polju, školske sportske sale OŠ ‘Džafer Nikočević’ u Gusinju, sale gimnazije i srednje stručne škole u Rožajama, sportske dvorane Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, brojne rekonstrukcije i dogradnje. Dakle, svi ovi projekti našli su mjesto kroz neki od pomenutih izvora finansiranja za narednu godinu, kazao je Šehović

Damir Šehović (Foto: GOV.ME)

Ministarstvo prosvjete započeće naredne godine proceduru za gradnju nove gimnazije u Podgorici. Među planovima prosvjetnog resora za 2019. su i gradnja škole na Zabjelu i šest novih vrtića u Bijelom Polju, Beranama, Plavu i podgoričkim naseljima Zlatici, Tuškom putu i Starom aerodromu.

Nacrtom zakona o budžetu za 2019. godinu, koji je Vlada nedavno usvojila, za obrazovanje će iduće godine biti izdvojeno gotovo 179,5 miliona eura. Tekući budžet Ministarstva prosvjete, namijenjen za investicije u obrazovnu infrastrukturu, povećan je za oko 30 odsto, iako je i ovogodišnji za 20 procenata veći u odnosu na prošlogodišnji.

Prvi čovjek prosvjetnog resora Damir Šehović u razgovoru za “Dnevne novine” najavljuje najznačajnije projekte za 2019. godinu.

Kapitalni projekti iz oblasti obrazovanja će, kaže, narednih godina biti finansirani iz budžeta države, kao i preko kreditnog aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) i Njemačkom razvojnom bankom (KfW). Kao važnu novinu, Šehović napominje to što su u budžetu za narednu godinu otvorili mogućnost za još dvije kreditne linije koje podrazumijevaju novi aranžman sa CEB-om i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz potrebno kofinansiranje od države koje će ih pratiti. Samo iz ta dva nova izvora finansiranja će biti obezbijeđeno novih 46 miliona eura za obrazovanje, iz kojih će se finansirati 21 novi projekat.

“Ako računamo sve izvore finansiranja, ne samo nova dva, onda dolazimo do zaključka da će se raditi na čak 38 novih projekata”, poručuje Šehović.

Naredne godine planiraju, kaže, gradnju šest novih vrtića, i to u Bijelom Polju, Beranama, Plavu, Zlatici, Tuškom putu i Starom aerodromu, ali i rekonstrukciju i dogradnju još tri vrtića u Kotoru, Zabjelu i Momišićima.

“Uz to ćemo započeti proceduru za gradnju nove gimnazije u Podgorici, projekta o kojem se u Glavnom gradu decenijama priča. Planirana je i gradnja škole na Zabjelu, ali i školske sportske sale OŠ ‘Pavle Žižić’ u Bijelom Polju, školske sportske sale OŠ ‘Džafer Nikočević’ u Gusinju, sale gimnazije i srednje stručne škole u Rožajama, sportske dvorane Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, brojne rekonstrukcije i dogradnje. Dakle, svi ovi projekti našli su mjesto kroz neki od pomenutih izvora finansiranja za narednu godinu”, kazao je Šehović, prenosi CdM.

Pored pomenutih, tu su i projekti u poodmakloj pripremnoj fazi, a na kojima će nastaviti da rade.

“Samo neki od onih koji su već poznati javnosti su izgradnja novih vrtića u Bloku 6, Siti kvartu, Pljevljima, Baru, Ulcinju i Rožajama, škole u Tološima, Siti kvartu, Karabuškom polju, Rožajama, Bijelom Polju, Plavu, Igalu, kao i školske sportske sale OŠ ‘Lovćenski partizanski’ odred, te brojne adaptacije i rekonstrukcije”, podsjeća Šehović.

Naravno, prije izgradnje svakog objekta, građani, dodaje, moraju znati da se odvija izuzetno složen i obiman pripremni proces, koji podrazumijeva čitav niz aktivnosti poput izbora konkursnih rješenja, pripreme projekata, do tendera za izgradnju…

“Ovdje je uglavnom riječ o projektima od više od milion eura. Preciznije, veći dio projekata je između milion i dva miliona eura, dok je jedan od finansijski najzahtjevnijih svakako izgradnja gimnazije u Podgorici, a potom i škole na Zabjelu, nove Osnovne škole ‘Dušan Korać’ u Bijelom Polju, kao i škole i vrtića u Siti kvartu. Na primjer, procijenjena vrijednost gimnazije je više od pet miliona eura, ona je planirana kroz aranžman sa EIB-om, i u narednoj godini će otpočeti pripremne aktivnosti”, tvrdi ministar.

On je kazao i da se podjednako bave razvojem školske infrastrukture u manje razvijenom sjevernom dijelu države, odakle i sam potiče, a čemu je ova Vlada posebno posvećena.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!