Udruženje “Luxemburg-Crna Gora” proslavilo Dan nezavisnosti: “Crna Gora nam je majka i otadžbina na koju smo svi ponosni”

Proslavi su prisustvovali ambasador Vladimir Radulović iz ambasade Brisela sa delegacijom, konzul Dejan Vuković iz Generalnog konzulata Crne Gore u Frankfurtu, direktor Uprave za dijasporu Crne Gore Predrag Mitrović, predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović, direktor časopisa “Komuna” Amer Ramusović i počasni konzul Crne Gore u Luksemburgu, Remzija Camić

Udruženje Luxemburg-Crna Gora svečano je proslavilo 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore.

“21. maj je poseban datum za sve nas, datum koji redovno obilježavamo, slavimo i okupljamo se. Ove godine, proslavu Dana nezavisnosti naše domovine organizovali smo zajedno sa prijateljskim udruženjima iz Luksemburga, Njemačke i Belgije. Ovogodišnja manifestacija je bila posebna, nešto što do sada naša dijaspora nije imala, jer su je zajednički organizovala udruženja ‘Luxemburg-Crna Gora’, Zavičajni klub ‘Bihor’, ‘Kooperacija Luxemburg-Crna Gora’, Udruženje ‘Monte-Köln’ iz Njemačke i Udruženje crnogorsko-belgijskog prijateljstva ‘Montenegro’ iz Belgije”, saopštila je generalna sekretarka Udruženja “Luxemburg-Crna Gora”, Fetija Kalač.

Proslavi su prisustvovali ambasador Vladimir Radulović iz  Brisela sa delegacijom, konzul Dejan Vuković iz Generalnog konzulata Crne Gore u Frankfurtu, direktor Uprave za dijasporu Crne Gore Predrag Mitrović, predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović, direktor časopisa “Komuna” Amer Ramusović i počasni konzul Crne Gore u Luksemburgu Remzija Camić.

Specijalni gost bila je Branka Bogavac, poznata književnica i spisateljica koja je specijalno za ovu priliku doputovala iz Pariza.

Udruženje “Luksemburg-Crna Gora” je ambasadoru Crne Gore u zemljama Beneluxa Vladimiru  Raduloviću, direktoru Uprave za dijasporu Crne Gore Predragu Mitroviću i predsjedniku Zavičajnog kluba “Bihor” Esku Haliloviću uručilo zahvalnice za saradnju i izuzetan doprinos u povezivanju građana Crne Gore u Luxemburgu.

Zahvalnica je uručena i Isahu Kožaru, najstarijem članu Udruženja “Luxemburg-Crna Gora”.

“Simbolika ovog priznanja je u našem zajedništvu, kako ovdje u Luxemburgu, tako i u našoj Crnoj Gori”, kazala je Kalač, koja je uručila zahvalnice.

Amer Ramusović je Fetiji Kalač uručio zahvalnicu za saradnju i doprinos očuvanju zajedništva i baštine svih naroda koji žive u Crnoj Gori. On je uručio zahvalnicu i monografiju “Da je vječna Crna Gora” Ismetu  Muhoviću, predsjedniku Udruženja “Luxemburg-Crna Gora”.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su Šukrija Serhatlić, Branka Šćepanović, Zdravko Đuranović, Goran Vratnica, Andrijana Dabetić i Dijana Hazirović, kao i folklorni ansambl KUD-a “Evropa” sa koreografijama koje su osmislili Isah Agović i Rafet Kožar, članovi Udruženja “Luksemburg-Crne Gora”.

Manifestaciji su prisustvovali i gosti zemalja iz okruženja, među kojima je bila i Nevena Babić, jedan od osnivača Hrvatskog kulturnog društva “Luxemburg”.

“Posebnu zahvalnost dugujemo gostima iz Njemačke i Belgije, koji nam pružaju konstantnu podršku. Naravno, zahvalni smo svim gostima, sa nadom da je ovo početak saradnje i druženja. Radosni što smo se zajedno okupili upravo na proslavi povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, da ga zajednički proslavimo i pokažemo da nam je Crna Gora majka i otadžbina na koju smo svi ponosni”, rekla je Kalač.

Emira Ličina, predsjednica Udruženja “Monte-Köln” iz Njemačke, kazala je da “dijaspora ima razlog više da svake godine obilježava 21. maj”.

“Te 2006. godine bili smo složni kao nikad prije, odlučno i snažno doprinijeli da naša Crna Gora povrati ono što su joj moćnici prije jednog stoljeća sramno oduzeli. Mora se priznati da je država u svakoj prilici pokazala da cijeni i pamti taj naš doprinos, iako mi to nijesmo učinili da bi nam neko odao ili dodijelio nekakvo priznanje, već da bismo mi i naši potomci imali svoju, ni od koga zavisnu državu, gdje ćemo svi zajedno živjeti srećno i prosperitetno”, istakla je Ličina.

Ona je poručila da je “Crna Gora, svaki njen grad, selo, zaseok, more, planine naše zajedničko bogatstvo i naša zajednička briga, bez obzira na razlike bilo koje vrste, jer je Crna Gora zemlja svih nas”.

“Crna Gora je kroz prošla turbulentna vremena i, uprkos izazovima, pokazala da je svima majka, da nikome nije maćeha. Mi ćemo se zajedno potruditi da tako i ostane, da uvijek s ponosom možemo reći da smo njena djeca, njeni građani”, kazala je ona.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!