Otkriveno ko je dobrotvor koji je uplatio nedostajućih 70.000 eura za liječenje Dušana Todorovića (4): Veliki fudbaler velikog srca

“U pitanju je gospodin Nemanja Matić, kome se i ovim putem zahvaljemo od srca. Naravno, od srca se zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način uz nas”, kaže Aleksandar Todorović, Dušanov otac

Dušan Todorović

Anonimni dobrotvor koji je za malog Dušana Todorovića (4) iz Svilajnca uplatio nedostajućih 70.000 eura da bi hitno otputovao u Barselonu, u kliniku „Sant Joan de Deu“ na liječenje, je Nemanja Matić, fudbaler Mančester junajteda i reprezentativac Srbije, piše “Blic”.

“U pitanju je gospodin Nemanja Matić, kome se i ovim putem zahvaljemo od srca. Naravno, od srca se zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način uz nas”, kaže za “Blic” Aleksandar Todorović, Dušanov otac.

Mali Dušan, koji je od subote, 15. septembra, u toj španskoj bolnici, a kome se vratio maligni tumor nadbubrežne žlijezde – neuroblastom, danas bi trebalo da počne da prima terapiju.

Kako za “Blic” navodi Aleksandar Todorović, situacija je daleko od idelane, ali je Dušan svakako u sigurnim rukama.

SVI KORISTE POSLJEDNJI ATOM SNAGE DA DUKIJU BUDE BOLJE

“Svi koriste posljednji atom snage da se Dukiju poboljša stanje. Danas će uključiti terapiju i svi se molimo Bogu da ona počne da djeluje”, rekao je Aleksandar Todorović.

On je izrazio želju da se ovim putem još jednom od srca zahvali Nemanji Matiću, ali i svima ostalima.

“HVALA NEMANJI, HVALA SVIMA”

“Da ne nabrajam pojedinačno, zahavljujemo se apsolutno svima koji su na bilo koji način uz nas. Duki je ujedinio ljude, Duki je spojio nespojivo. Dragi ljudi, isti, slični, različiti, hvala vam još jednom na svemu”, napisao je otac u potresnoj poruci koju je poslao “Blicu”.

Kako je ranije rekao, Dušan je od momenta dolaska u Barselonu imao neprekidno preglede i analize.

Samo dan prije nego što je prikupljen sav novac da Dušan ode na liječenje u Barselonu, i dan kada je sve još bilo neizvjesno, Aleksandar je ispričao za “Blic” kako je njegov sin u tom trenutku u teškom stanju, malaksao, da ne jede, kao i da mu raste stomak.

I to sve, kako je naveo, pošto je Duki u prethodne dvije godine, koliko se dugo liječi od te forme kancera, preturio preko malenih leđa teške hemoterpije, operaciju, transplantaciju koštane srži i još strašnih “čuda” liječenja agresivnog raka.

I POSLE SVEGA – PONOVO JEZIVA VIJEST

“Prije tri mjeseca saznali smo strašnu vijest da se tumor vratio, na redovnoj kontroli. I sami Dušanovi ljekari bili su iznenađeni jer je od posljednje hemoterpije prošlo samo tri mjeseca. U pitanju su bili najjači citostatici. Prethodno je moj sin preživio operaciju u Memfisu (SAD) i to kod najboljeg hirurga na planeti za neuroblastome. Uslijedila je transplantacija koštane srži i ciklus zračenja. I, posle svega toga, maligni tumor je ponovo tu”, rekao je Aleksandar za “Blic”.

DOKTOR JE NEŠTO NAPIPAO U STOMAKU…

Kako je Aleksandar ispričao za “Blic”, sve je počelo kada je Dušanu prije dvije godine pao hemoglobin.

“Tri mjeseca smo ga liječili. Pio je gvožđe. Nakon toga, krvna slika se držala, ali nije se popravljala. Onda je Dušana zabolio stomak. Otišli smo u dom zdravlja, gde je doktorka napipala nešto u stomaku i hitno nas uputila u Beograd, u Dečju kliniku u Tiršovoj. Tamo su uradili biopsiju. Dijagnoza je bila neumoljiva – neuroblastom na nadbubrežnoj žlijezdi. Bili smo u šoku i haosu. Normalan život se srušio i krenule su da se roje najcrnje misli”, sjeća se on.

TRENUCI DRAME

Liječenje je trajalo dvije godine – hemoterapija, transplantacija koštane srži i operacija, ali se rak vratio prije tri mjeseca.

Dušanu je stanje bilo kritično u posljedenjih desetak dana, kada kreće akcija da se prikupi novac za Dukijevo hitno liječenje u Barseloni.

Cijela Srbija digla se na noge, novac se sakupljao na sve strane, a Fondacija “Podrži život”, koja je pokrenula akciju prikupljanja pomoći, apelovala je da se novac hitno skupi.

Kada je još sve bilo neizvjesno, a Dušanovo stanje bilo kritično, u subotu, 15. septembra, odjeknula je vijest da je sav novac prikupljen (ukupno nešto više od 191.000 eura), zahaljujući anonimnom donatoru, koji uplatio tih nedostajućih 70.000 eura, direktno na račun klinike u Barseloni.

Nekoliko sati kasnije u Svilajna je stigao helikopter Vlade Srbije po Dušana, a zatim je iz Beograda avionom Vlade Srbije prevezen u Barselonu.

Danas smo sazanali da je taj veliki čovjek, čijom je donacijom Dušan sada u sigurnim rukama, naš poznati fudbaler Nemanja Mataić.

On je svojim igrama, prije svega u dresu Benfike, a onda i Čelsija, došao do praga jednog od najslavnijih klubova svijeta. U Srbiji se nije probio, smatrali su za njega da nije dovoljno talentovan kako bi igrao za najveće naše klubove, te se uputio u Košice (Slovačka).

Tamo je prepoznat kvalitet visokog veznog fudbalera koji podjednako dobro obavlja poslove i u napadu, i u odbrani. Uslijedio je transfer u Čelsi, ali ga londonski klub šalje na pozajmicu u Vitese (Holandija), te ga je prodaje u portugalsku Benfiku. Nakon tri godine u Lisabonu, čelnici Čelsija shvatili su da su napravili grešku, pa su ga vratili za dosta više para.

Osvajao je titulu Premijer lige dva puta, a onda nije mogao da odbije poziv Mančester junajteda i velikog prijatelja, Žozea Murinja, sa kojim uspješno sarađuje više od godinu dana. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!