Alen Rugovac, osnivač KK Stršljen: Amerikanci teško podnose plavskogusinjsku zimu

Rugovac je, nakon 15 godina boravka u SAD i povratka u rodno Gusinje, ostvario san iz djetinjstva. Zaljubljenik u košarku, osnovao je klub Stršljen, za koji i sam igra, a pored domaćih uspio je da dovede trojicu sportista iz Amerike i to – Afroamerikance

 

Dovesti igrače iz Amerike u Plav i Gusinje da igraju košarku nije nimalo lako, pogotovo zbog uslova života na koje su sportisti preko okeana navikli.

 

Ovako za Portal Revije Fokus počinje priču Alen Rugovac koji je, nakon 15 godina života i školovanja u SAD i povratka u rodno Gusinje, ostvario san iz djetinjstva. Zaljubljenik u košarku, osnovao je klub Stršljen, za koji i sam igra, a pored domaćih uspio je da dovede i trojicu sportista iz Amerike i to – Afroamerikance.

 

Iako Stršljenu predstoji grčevita borba za opstanak u prvoj ligi, Rugovcu je, kako kaže, prevashodni cilj da što više mladih okrene ka sportu i da ostanu u Gusinju.

 

SAMO DA STRŠLJEN OSTANE U PRVOJ LIGI

 

 

Dres Stršljena trenutno nose Adil Radončić, Alen Rugovac (kapiten), Džemal Šahmanović, Bilal Cecunjanin, Ersid Ljuca, Igor Radonjić, Miki Novović, Dušan Živaljević, Milija Dedović, Maurice Foster, Eric Kibi, Dashiem Cherry i Filip Čelić. Trener je Donko Dašić, a direktor Adem Huseinović. Od njih, Gusinjani i Plavljani su Radončić, Cecunjanin, Rugovac i Šahmanović.

 

KK Stršljen još nije započeo rad sa mlađim kategorijama. Problem su, kako navodi Rugovac, loši uslovi za trening, ali i finansije, pa za takmičenje u mlađim kategorijama trenutno nemaju nijednu selekciju.

 

“Većinom se finansiramo kroz sponzorstva. Imamo saradnju i partnerstvo do kraja ove takmičarske sezone, odnosno do kraja aprila, sa A to Z grupom (group) iz Njujorka, čiji je vlasnik naš zemljak Emil Lješnanin. Naravno da su finansije najveći problem, kao u većini klubova u Crnoj Gori. Kod nas je takođe veliki problem korištenje sportske dvorane, jer u Plavu i Gusinju postoji samo jedna, a koriste je srednje i osnovne škole, sportski kolektivi i građani”, kaže Rugovac.

 

Trenutno, kako navodi, svi napori su usmjereni na to da Stršljen ostane u prvoj ligi i da završi sezonu na najbolji mogući način.

 

“Poslije sezone bismo voljeli da, ako se stvore uslovi, počne ozbiljniji rad sa mlađim selekcijama. Takođe, želja nam je da se u bliskoj budućnosti stvori jaka finansijska konstrukcija kroz sponzorstvo, koja bi mogla klubu da obezbijedi potrebne uslove za napredak svih selekcija i eventualno takmičenje u Balkanskoj ligi (BBL)”, priča Rugovac.

 

Svake godine nekoliko Amerikanaca zaigra za Stršljen, a na pitanje kako uspijeva da ih dovede u Gusinje Rugovac odgovara da to nije nimalo lako.

 

“Pogotovo zbog uslova života na koje su navikli. Ali, mi pokušavamo da im obezbijedimo najbolje moguće uslove. Kada je u pitanju skauting i dovođenje Amerikanaca, mi to radimo u saradnji s A to Z grupom koja ima igrače koje predstavlja. Interesantno je da smo mi do sada uspjeli da dovedemo najveći broj Amerikanaca od svih ostalih košarkaških klubova u Crnoj Gori”, kaže Rugovac.

 

AMERIKANCI SE TEŠKO ADAPTIRAJU

 

 

Amerikancima je, kako kaže, najteže to što je košarkaška sezona tokom zime, a u Gusinju su zime prilično oštre.

 

“U većini slučajeva se ipak adaptiraju. Jedan od većih problema im je što su odvojeni od porodice skoro osam mjeseci. Ove sezone nije bilo pauze, pa nijesu imali priliku da odu kući na odmor. Zato uvijek nastojimo da im stvorimo najbolje uslove i atmosferu”, priča Rugovac.

 

Objašnjavajući kako je uopšte došao na ideju da osnuje klub, Rugovac kaže da je veliki ljubitelj košarke i da je oduvijek želio da se bavim tim sportom profesionalno.

 

U Gusinju i Plavu omladini nijesu pružene baš dobre mogućnosti, pogotovo u sportu. Smatram da ću s klubom nekome pomoći i možda ga uputiti u košarku na pravi način. Kod nas većina omladine nema posao poslije završene srednje škole, fakulteti nijesu blizu, a veliki broj odlazi u Ameriku. Nadam se da će uz ovaj klub neko od njih zavoljeti košarku i sport uopšte i imati želju da ostane ovdje i predstavi svoj kraj kroz naš klub. Upravo ta ideja me je motivisala da osnujem klub, a imao sam sreće da upoznam ljude koji me podržavaju, kao što je to Emil Lješnanin, vlasnik A to Z group NY, koji vjeruje u moju viziju”, kaže Rugovac.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!