Prvi slučaj morbila u Crnoj Gori: Oboljela djevojčica od 14 mjeseci

Riječ je o djevojčici staroj 14 mjeseci, koja je sa porodicom u Crnu Goru došla iz Beograda. Ona je, kako je saopšteno, u Crnu Goru stigla prije sedam dana i nije bila vakcinisana

Dječija bolnica u Podgorici (Foto: Fokuspress.com)

Prvi slučaj malih boginja, odnosno morbila, u Crnoj Gori je zabilježen danas, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) kažu da je jedno dijete oboljelo od malih boginja – morbila.

Riječ je o djevojčici staroj 14 mjeseci, koja je sa porodicom u Crnu Goru došla iz Beograda. Ona je, kako je saopšteno, u Crnu Goru stigla prije sedam dana i nije bila vakcinisana.

“Oboljela djevojčica je primljena u Dječiju bolnicu i danas je stabilno”, kazala je dr Sonja Milašinović na vanrednoj konferenciji za medije, prenosi rtcg.me.

Ona je dodala da djevojčica ima osip, povraćanje i temperaturu. Izolovana je i hospitalizovana.

“Bez obzira što je riječ o prvom i pojedinačnom slučaju morbila, nivo opreza u Dječijoj bolnici je na vrlo visokom nivou. Moramo se spremati na moguću hipotetčku epidemiju”, istakla je Milašinović.

Saopšteno je da nadležne službe pomno prate situaciju.

“Ta porodica ima još jednu bebu i dijete od tri godine koje je vakcinisano”, kazao je Mugoša.

On je pozvao roditelje da obavezno vakcinišu djecu, jer je to jedina adekvatna zaštita.

Prema njegovim riječima, IJZ je preduzeo sve potrebne mjere, posljednjih godina podigao nivo nadzora nad ovom bolešću i tražio da se posebna pažnja posveti vakcinisanju.

Mugoša je kazao da je obuhvat imunizacije za nekoliko mjeseci za djecu rođenu 2015. godine prešao 70 odsto, ali da je mali odziv mlađe djece, oko 45 odsto.

“Što govori da roditelji i dalje čekaju da djete još malo odraste da bi ga odveli na imunizaciju”, rekao je Mugoša.

Mugoša je napomenuo da se oboljenje vrlo lako prenosi, kapljičnim, odnosno respiratornim putem, pa je za očekivati je da se jave novi slučajevi.

“Vakcina imamo dovoljno i spremni smo na ovo. Nadam se da ćemo uspjeti da izolujemo problem na nivou porodice, ali to ne možemo garantovati”, rekao je on, napominjući da je period inkubacije najčešće od 15 do 20 dana.

Direktor direktorata za zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja, Miro Knežević, rekao je da se taj resor za ovu situaciju priprema od prošle godine, otkako su u zemljama u okruženju registrovani slučajevi malih boginja.

Iz Instituta za javno zdravlje je više puta saopšteno da je opasnost od epidemije malih boginja, morbila, u Crnoj Gori realna i gotovo izvjesna, jer je u prethodnom periodu zabilježen veći broj oboljelih, ali i smrtnih slučaja od morbila u državama regiona.

Zato je na roditelje apelovano da obavezno vakcinišu svoju djecu na vrijeme. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!