Radosne vijesti iz Berana: Novoj rodi stigla partnerka!

“Najvjerovatnije se radi o jednom od 14 Perkovih i Perkinih nasljednika ‘rođenih’ u ovom gnijezdu prethodnih godina i njegovoj partnerki koji su odabrali roditeljsko gnijezdo u Beranama za svoj novi dom i formiranje potomstva”, napisao je Softić

Roda koja je 22. marta došla u Polimsku ulicu (Foto: Adem Ado Softić)

Novoj beranskoj rodi, koja je 22. marta došla u Polimsku ulicu, stigla je partnerka.

Tu radosnu vijest na svom Facebook profilu objavio je hroničar Berana Adem Softić.

“Sinoć, 7. aprila 2017. u 18:30, novoj beranskoj bijeloj rodi koja je 22. marta došla u Polimsku ulicu stigla je partnerka. Vijest koju sam dobio svega par minuta nakon njenog slijetanja u gnijezdo ipak zaslužuje da se objavi i bez adekvatne fotografije obzirom da se već desetak dana nalazim daleko od Berana pa za njenu ilustraciju koristim fotografiju iz Polimske ulice snimljenu na današnji dan prije 3 godine. Najvjerovatnije se radi o jednom od 14 Perkovih i Perkinih nasljednika ‘rođenih’ u ovom gnijezdu prethodnih godina i njegovoj partnerki koji su odabrali roditeljsko gnijezdo u Beranama za svoj novi dom i formiranje potomstva”, napisao je Softić.

Ona je dodao da je prije dva dana na krov zgrade nekadašnjeg Vojnog odsjeka, u kojoj su smještene kancelarije Agencije za zaštitu životne sredine u Beranama, i koja se nalazi svega desetak metara od gnijezda, postavljena WEB kamera koja će omogućiti dvadesetčetvoročasovni monitoring gnijezda putem interneta, kao dio projekta Centra za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice.

“CZIP je ovaj projekat započeo prošle godine, ali ga je morao prekinuti zbog nedolaska Perke u svoje gnijezdo prošlog proljeća. Njime je u prvoj etapi predviđeno postavljanje novog i sigurnijeg gnijezda koje je izdignuto iznad električnih kablova i zaštićeno od eventualnih strujnih udara, a nakon ugradnje WEB kamere za monitoring gnijezda projekat predviđa prstenovanje i postavljanje GPS ogrlice pilićima prije nego što počnu da lete, kako bi se po njihovom odlasku iz Berana i Crne Gore tokom čitave godine pratilo i proučavalo njihovo kretanje i prikupljale sve korisne informacije o njima u cilju poboljšanja uslova za njihov boravak na ovim prostorima”, napisao je Softić. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!