Prvi Bajdenov intervju nakon izbora: Neću voditi treći Obamin mandat, Tramp je izmijenio lice Amerike

Rekao je da neće “koristiti ministarstvo pravde kao svoje vozilo“ za istragu Trampa i njegovih saveznika, uprkos pritisku nekih demokrata da ispita njegove finansije i navode da je tražio strano mešanje u izbore. Кada Tramp napusti funkciju u januaru, izgubiće ustavnu zaštitu od krivičnog gonjenja koja je dodijeljena aktuelnom predsjedniku

Džozef Bajden (Foto: Printscreen)

Izabrani američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da još nije razgovarao sa aktuelnim presjednikom Donaldom Trampom.

Bajden je, u prvom intervjuu nakon izbora koji je dao za američku televiziju NBC, govorio je o procesu prenosa vlasti i drugim problemima sa kojima će se suočiti tokom mandata.

S obzirom na to da je administracija aktuelnog predsjednika Donalda Trampa pokrenula proces prenosa vlasti i na neki način priznala poraz na izborima, Bajden je istakao da se njegov tim trudi da već sada novi američki predsjednik bude upućen u sva dešavanja.

“Administracija već počinje da priprema dnevne izvještaje koje ću dobijati kao predsjednik Takođe, dogovaramo sastanak sa COVID timom u Beloj kući kako bismo dogovorili uslove oko distribucije vakcine koja treba da bude dostupna svim ljudima”, rekao je Bajden.

On se osvrnuo na glasine da će se njegova administracija ponašati poput administracije Baraka Obame.

“Suoćčeni smo s potpuno drugačijim svijetom. Predsjednik Tramp u potpunosti je izmijenio lice države i moraćemo to da promijenimo”, izjavio je Bajden.

Dodao je da njegova vladavina neće biti “treći Obamin mandat”, a govorio je i o jedinstvenim izazovima sa kojima se suočavao dok je pokušavao da izađe iz sjenke čovjeka kojem je bio potpredsjednik.

Bajden je ponovio obećanje da će predstavljati “čitav spektar zemlje i Demokratske stranke”, složivši se da bi čak razmislio o imenovanju republikanca koji je glasao za Trampa.

“Želim da ova zemlja bude ujedinjena”, rekao je, prenosi “Blic”.

Takođe je rekao da neće “koristiti ministarstvo pravde kao svoje vozilo“ za istragu Trampa i njegovih saveznika, uprkos pritisku nekih demokrata da ispita njegove finansije i navode da je tražio strano mešanje u izbore. Кada Tramp napusti funkciju u januaru, izgubiće ustavnu zaštitu od krivičnog gonjenja koja je dodijeljena aktuelnom predsjedniku.

Ali, Bajden je rekao da bi radije da se njegova administracija kloni sukoba.

“Postoji čitav niz istraga koje su na državnom nivou. Ne postoji ništa što mogu ili ne mogu da učinim po tom pitanju”, rekao je Bajden.

Bajden je izrazio želju da slijedi “progresivnu“ agendu. Na pitanje da li se konsultovao sa progresivnim senatorima Elizabet Voren i Bernijem Sandersom o imenovanjima u vladi, izabrani predsjednik je rekao “zapravo nema ničega što nije na stolu“ kada je riječ o tome ko će se pridružiti njegovoj administraciji.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!