Mirsad Kandić, jedan od najtraženijih ISIL-ovaca na svijetu, isporučen iz BiH u SAD

Čovjeka sa nekoliko identiteta, rođenog 1981. godine na Kosovu, američke vlasti potražuju zbog dugogodišnjih veza sa terorističkim organizacijama. Nalog za hapšenje Mirsada Kandića pravosuđe SAD-a izdalo je 2014. godine, a međunarodna crvena Interpolova potjernica raspisana je 2016. godine. Od januara ove godine Kandić se skrivao u BiH, a početkom jula je uhapšen u Sarajevu i od tada se nalazio u ekstradicijskom pritvoru

Foto: Printscreen

Jedan od najtraženijih saradnika ISIL-a na svijetu, pravog imena Mirsad Kandić, danas je sa sarajevskog aerodroma, specijalnim avionom, deportovan u SAD, javio je portal Zurnal.info.

Čovjeka sa nekoliko identiteta, rođenog 1981. godine na Kosovu, američke vlasti potražuju zbog dugogodišnjih veza sa terorističkim organizacijama. Nalog za hapšenje Mirsada Kandića pravosuđe SAD-a izdalo je 2014. godine, a međunarodna crvena Interpolova potjernica raspisana je 2016. godine. Od januara ove godine Kandić se skrivao u BiH, a početkom jula je uhapšen u Sarajevu i od tada se nalazio u ekstradicijskom pritvoru.

„Okružni sud Sjedinjenih Država, Istočni okrug New Yorka, potražuje Mirsada Kandića zbog počinjenja krivičnih djela – urota u pružanju materijalne podrške i podrške u ljudstvu stranoj terorističkoj organizaciji“, navedeno je dokumentima u koje je Žurnal imao uvid.

JIHADY JAKE

Jake Bilardi, australijski tinejdžer poznatiji kao Jihady Jake, koji se 11.marta 2015. godine u samoubilačnom napadu automobilom bombom raznio u iračkoj Ramadi, jedan je od terorista kojem je podršku prilikom prebacivanja na teritoriju ISIL-a pružao upravo Mirsad Kandić.

„Optužen je da je u periodu od avgusta 2014. do marta 2015. godine pružao podršku, posebno u ljudstvu (Jakea Bilardia) stranoj terorističkoj organizaciji“, navedeno je u rješenju suda BiH kojim je 26. septembra ove godine odobrena Kandićeva deportacija u SAD.

Istražitelji FBI-a godinama su raspolagali informacijama o njegovoj povezanosti sa ISIL-om. Koristeći najmanje pet lažnih identiteta, Kandić se kretao po cijelom svijetu, a posljednjih godina boravio je u sirijskom gradu Raka, donedavnoj prijestonici ISIL-a.

Tamo je bio zadužen za dopremanje prsluka za bombaše samoubice. Žurnal je imao uvid u Kandićeve whatsapp prepiske sa nekim od najuticajnijih ljudi ISIL-a kojima je, osim prsluka za bombaše samoubice, nabavljao i pješadijsko naoružanje i specijalizovane puške za terorističke napade.

UŠAO U BiH S UKRAJINSKIM PASOŠEM

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, Kandić je na području Sirije i Turske koristio imena Al Bosni Abdula Rahim, Kandoq Mirsad i Rahim Abdul. Međutim, tokom 2016. godine policijske agencije nisu prikupile niti zabilježile nijednu informaciju u vezi s njim.

Međutim, policijske agencije 18. januaru ove godine zabilježile su da je njegov mobilni telefon korišten u BiH i to preko jednog od predajnika na Palama. Od tada kreće intenzivna potraga za Kandićem. Kasnije je utvrđeno da je Kandić namjerno u avionu upalio svoj telefon kako bi policijske agencije preusmjerio na pogrešan trag. Tek nakon dvomjesečne bezuspješne potrage, policijske agencije su posumnjale da je Kandić u BiH ušao preko Aerodroma Sarajevo. No, njegovo ime nije zabilježeno na pasoškoj kontroli. Istražitelji su započeli pregled video nadzora i uspjeli da identifikuju Kandića koji je na teritoriju BiH ušao koristeći ukrajinski pasoš izdat na ime Ivan Popović.

LAŽNI RADONČIĆ

Međutim, to nije bilo dovoljno da se Kandić odmah pronađe. Potraga je trajala nekoliko mjeseci, da bi, ipak, krajem juna bilo utvrđeno da se ovaj opasni saradnik ISIL-a nalazi u iznajmljenom stanu u sarajevskom naselju Grbavica.

Konačno, pripadnici SIPA-e 4. jula su upali u Kandićev stan. Kod njega su tada pronađena dva lažna kosovska pasoša, od čega je jedan izdat na ime Edin Radončić. Osim toga, Kandić je imao i vozačku dozvolu na ime Edin Radončić. Lična dokumenta na ime Mirsad Kandić nisu pronađena, ali je policija prilikom pretresa pronašla tri bankovne kartice na različita imena. U prozoru iznajmljenog stana, Kandić je skrivao i sim kartice koje je koristio za komunikaciju sa svojim saradnicima. 

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH