Paulu Manafortu sud odredio kućni pritvor i deset miliona dolara kaucije

Manafort i njegov partner Rick Gates, kome je takođe određen kućni pritvor i kaucija od pet miliona dolara, ranije danas predali su se vlastima nakon što je federalni specijalni istražitelj Robert Mueller predstavio svoje prve optužbe u vezi sa ruskim miješanjem u američke izbore 2016.

Paul Manafort (Foto: Printscreen)

Savezni sudija odredio je bivšem šefu predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, Paulu Manafortu, kućni pritvor i naredio mu da položi deset miliona dolara kaucije nakon što se ovaj izjasnio da nije kriv za pranje novca i zavjeru protiv SAD-a.

Manafort i njegov partner Rick Gates, kome je takođe određen kućni pritvor i kaucija od pet miliona dolara, ranije danas predali su se vlastima nakon što je federalni specijalni istražitelj Robert Mueller predstavio svoje prve optužbe u vezi sa ruskim miješanjem u američke izbore 2016, prenosi Tanjug od agencije AFP.

Obojica su optužena u vezi s isplatama koje su primili od bivšeg predsjednika Ukrajine, proruski orijentisanog Viktora Janukoviča.

Manafortov advokat Kevin Downing odbacio je optužbe. Rekao je kako nema dokaza da je Manafort bio u dosluhu s ruskom vladom dok je radio za kampanju i da je njegov rad u ime Ukrajine završio dvije godine ranije.

“Mislim da ste danas svi vidjeli da je predsjednik Donald Trump bio u pravu. Nema dokaza da su  Manafort ili Trumpova kampanja bili u dosluhu s ruskom vladom”, rekao je Downing novinarima nakon što je Manafort na sudu izjavio da se ne osjeća krivim za pranje novca i druge optužbe.

“G. Manafort je predstavljao kampanje za Evropsku uniju za Ukrajince i nastojao da ojača demokratiju i pomogne da se Ukrajina približi Sjedinjenim Američkim Državama i EU”, rekao je Downing.

ZAHAROVA: DETALJI POKAZUJU DA JE U PITANJU NAMJEŠTALJKA

“Te aktivnosti su završene 2014, duže od dvije godine prije nego što je Manafort služio u Trumpovoj kampanji”, dodao je on, prenosi Hina.

Portparolka Ministarstva spoljih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da u optužbama na račun Manaforta i Gatesa postoje određene neistine, kao i da to govori da je u pitanju namještaljka.

“Jako mi se dopao detalj da je, prema navodima američke strane, predsjednik Ukrajine prije Viktora Janukoviča bila Julija Timošenko. Šta, niste znali? E, pa, izgleda da je bila”, rekla je ona, prenosi Sputnjik.

Timošenko je bila premijerka Ukrajine od 2007. do 2010, a predsjednik Ukrajine prije Janukoviča bio je Viktor Juščenko (2005–2010), podsjeća portal.

“To je važan detalj koji pokazuje na koji je način pripreman taj dokument. Svima treba da bude jasno da, kada se radi ozbiljna istraga, o takvim propustima ne može biti ni riječi”, rekla je Zaharova.

Bivši šef predsjedničke kampanje Donalda Trumpa i njegov saradnik izjasnili su se danas da nisu krivi povodom optužbi za pranje novca i druga krivična djela, a u okviru istrage o miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine, piše Al Jazeera.

Paula Manaforta i njegovog bivšeg poslovnog saradnika Ricka Gatesa savezna velika porota optužuje po 12 tačaka, uključujući zavjeru protiv SAD-a, a optužnica uključuje, između ostalog, zavjeru za pranje novca i kršenje saveznih zakona o lobiranju i bankarstvu, kao i lažne izjave.

Manafort je ranije danas stigao u kancelariju Federalnog istražnog biroa (FBI) u Washingtonu, nakon što je pozvan da se preda federalnim vlastima zbog istrage o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u, javlja Reuters.

Riječ je o prvim optužnicama u istrazi posebnog savjetnika Ministarstva pravosuđa Roberta Muellera, koji je zadužen za istragu o navodnom miješanju Moskve u izbore na kojima je prošle godine pobijedio Trump.

Agencija navodi, pozivajući se na izvore Wall Street Journala, da je Manafortu rečeno da se preda vlastima po optužbama koje uključuju utaju poreza.

KRŠENJE FEDERALNIH ZAKONA

Vlastima u Washingtonu predao se i Rick Gates, Manafortov bivši poslovni saradnik. Gates je Manafortov dugogodišnji štićenik i mlađi partner.

Njegovo ime pojavljuje se u dokumentima u vezi sa kompanijama koje je Manafortova firma osnovala na Kipru kako bi dobio isplate od političara i poslodavaca u istočnoj Evropi, pokazuju podaci u koje je uvid imao New York Times. Manafort je pod istragom za kršenje federalnih poreskih zakona, pranje novca, a istražuje se i je li na odgovarajući način otkrio svoje lobiranje u inostranstvu.

AFP navodi da su Manaforta i muškaraca koji nije identifikovan snimile televizijske kamere kako ulaze u kancelarije FBI-a u Washingtonu.

Nije poznato kakve su optužbe podnesene u slučaju, ali će oni biti prvi optuženi otkad je u maju ove godine Mueller preuzeo istragu o navodnoj umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u.

Trump je ponovo negirao optužbe za udruživanje sa Rusima, a istragu je nazvao “lovom na vještice”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!