Erdogan: Priznavanje SAD Jerusalima kao prijestonice Izraela bilo bi “crvena linija” za muslimane

U petak su se pojavili izvještaji da američki predsjednik Donald Trump razmatra priznavanje Jerusalima kao prijestonice Izraela premještanjem američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, čime bi bile narušene decenije američke politike. Ovo je izazvalo kritike velikog broja svjetskih čelnika koji se boje da bi to dovelo do dodatnih eskalacija regionalnih tenzija

Foto: Printscreen

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je da će prekinuti diplomatske veze s Izraelom zbog izvještaja da Sjedinjene Američke Države planiraju da priznaju Jerusalim kao izraelsku prijestonicu.

Takav potez bio bi “crvena linija” za muslimane, kazao je danas Erdogan, prenosi Al Jazeera.

U petak su se pojavili izvještaji da američki predsjednik Donald Trump razmatra priznavanje Jerusalima kao prijestonice Izraela premještanjem američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, čime bi bile narušene decenije američke politike.

Ovo je izazvalo kritike velikog broja svjetskih čelnika koji se boje da bi to dovelo do dodatnih eskalacija regionalnih tenzija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u telefonskom razgovoru kazao je Trumpu da status Jerusalima mora biti odlučen u mirovnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca.

Arapska liga na zahtjev palestinskih zvaničnika održava vanredni sastanak kako bi diskutovala o razvoju događa u vezi sa statusom Jerusalima.

Diplomatski savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa rekao je da će palestinsko čelništvo prekinuti kontakte sa Sjedinjenim Američkim Državama ako Washington prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela.

OSJETLJIVI ASPEKT

Status Jerusalema izuzetno je osjetljiv aspekt izraelsko-palestinskog sukoba. Izrael grad smatra svojom prijestonicom nakon okupacije Istočnog Jerusalima u ratu sa Sirijom, Egiptom i Jordanom 1967, a Jerusalim smatra “ujedinjenim” gradom.

Palestinci dugo Istočni Jerusalem vide kao prijestonicu njihove buduće države.

Nijedna zemlja trenutno nema ambasadu u Jerusalimu, a međunarodna zajednica, uključujući SAD, ne priznaje izraelsku nadležnost i polaganje prava nad gradom.

Predsjednik Donald Trump takođe razmatra da premjesti američku ambasadu u Izraelu u Jerusalim.

Portparol Bijele kuće Hogan Gidley kazao je da će saopštenje biti objavljeno “narednih dana”, ali da je predsjednik posvećen premještanju.

“Nije ‘hoće li’ nego ‘kada će'”, rekao je on.

Međutim, od Trumpa se očekuje da nastavi da odgađa premještanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, uprkos njegovom obećanju tokom kampanje da će to uraditi.

Američki Kongres usvojio je 1995. zakonsku odluku da premjesti ambasadu, ali je u zakon unesena odredba 1999. koja predsjedniku omogućuje odgodu sprovođenja odluke svakih šest mjeseci u interesu državne bezbjednosti.

Svaki predsjednik od 1998. uradio je to, uključujući Trumpa u junu. Krajnji rok za novu odgodu isteći će u ponedjeljak. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!