Zastrašujuće prognoze: BiH možda nikad neće biti očišćena od mina

“Duže od od 20 godina nakon rata mine su i dalje ozbiljna prijetnja za više od pola miliona, ili 15 odsto stanovništva u BiH”, izjavio je nedavno ambasador Velike Britanije u BiH, Edvard Ferguson

Foto: Printscreen

Bosna i Hercegovina možda nikad neće biti očišćena od mina, objavio je prošle sedmice australijski ABC, donoseći priču o bosanskohercegovačkim deminerima i stanjem u zemlji nakon rata, piše Avaz.ba.

“Ova konstatacija je nešto između realnosti i pesimizma ali, realno gledano, problem deminiranja u BiH je kompleksan i dugotrajan proces”, ističu za „Avaz“ iz Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAC).

NOVI ROKOVI

Oni se nadaju da će ovaj problem biti riješen u skladu sa Strategijom o protivminskom djelovanju 2018- 2025. godine, koja je u izradi.

“Duže od od 20 godina nakon rata mine su i dalje ozbiljna prijetnja za više od pola miliona, ili 15 odsto stanovništva u BiH”, izjavio je nedavno ambasador Velike Britanije u BiH, Edvard Ferguson.

Tada se čulo da je Savjet ministara BiH 2008. godine usvojilo strategiju prema kojoj je BiH trebalo da bude očišćena od mina do 2019.

OSTALO VIŠE OD 80.000 MINA

Međutim, planovi će biti pomjereni. Razlog treba tražiti u nedostatku novca.

“Trenutna površina sumnjive opasne površine iznosi 1.081 kvadratni kilometar, što je 2,2 odsto površine BiH. Širom zemlje je ostalo više od 80.000 mina”, upozoravaju iz BH MAC-a.

Riječ je o skoro 1.400 ugroženih naselja. Među najugroženijim opštinama su Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Zavidovići, Gornji Vakuf, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš.

Za deminiranje je prošle godine potrošeno više od 33,7 miliona KM. Polovinu su osigurale domaće institucije, a ostatak su međunarodne donacije.

“Veliki problem je nedostatak novca. Sa dovoljno para bio bi i mnogo veći efekt protivminskog djelovanja. Zbog nedostatka finansijskih sredstava prosječna iskorišćenost akreditiranih resursa za operacije humanitarnog deminiranja je oko 30 odsto”, rekli su iz BH MAC-a.

Od 1996, kada je počelo, u BiH je deminirano više od 3.100 kvadratnik kilometara.

POGINULO 613 OSOBA  

U minskim poljima nakon rata u BiH stradale su 1.752 osobe, a 613 ih je izgubilo život.

Na dužnosti je poginuo 51 deminer. Tokom deminiranja uništeno je skoro 64.500 protivpješadijskih mina, skoro 8.500 protivtenkovskih mina i 56.000 komada eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!