Plutale Pacifikom pet mjeseci: Dvije žene ispričale šta su preživjele dok ih nije pronašao ribarski brod (VIDEO)

Najveći problem su im, kažu, bili morski psi. “Preživjele smo dva napada. Bilo je stravično. Prvi put smo naletjele na grupu igrastih morskih pasa. Iduće večeri druga grupa je došla do nas i počela da se zariva u trup broda. Pitale smo se je li to naš posljednji dan u životu. Molila sam se na koljenima da ostanemo u komadu. Nikada se u životu nisam toliko bojala. Tri su bila sa jedne strane broda, dva sa druge, i stvarali su talase kako bi potopili brod. Imale smo sreće jer je brod bio čvrst”, kazala je Fiuava

Foto: Printscreen

Dvije jedriličarke sa Havaja pronađene su nakon što su Pacifikom plutale gotovo pet mjeseci.

Jennifer Appel, Tashu Fuiavu i njihova dva psa u srijedu je pronašla američka mornarica, 1.500 kilometara od obale Japana.

“Kad sam vidjela sivi brod na horizontu, moje srce je skoro iskočilo jer sam znala da će nas spasiti. Prije toga sam mislila da ćemo u ruku od 24 sata umrijeti”, kazala je Appel za NBC News.

Na put od Havaja do Tahitija, koji je trebao da traje mjesec dana, krenule su 3. maja, ali nije trebalo dugo da im se u nevremenu pokvari motor broda, kao i komunikacijske veze.

“Nikakva pomoć nije dolazila do nas jer smo bile usred ničega, rekla je Fuiava.

Preživjele su zahvaljujući jednogodišnjim zalihama hrane, a na brodu su imale i prečišćivač vode, prenosi Jutarnji.hr.

Foto: Printscreen

Najveći problem su im, kažu, bili morski psi.

“Preživjele smo dva napada. Bilo je stravično. Prvi put smo naletjele na grupu igrastih morskih pasa. Iduće večeri druga grupa je došla do nas i počela da se zariva u trup broda. Pitale smo se je li to naš posljednji dan u životu. Molila sam se na koljenima da ostanemo u komadu. Nikada se u životu nisam toliko bojala. Tri su bila sa jedne strane broda, dva sa druge, i stvarali su talase kako bi potopili brod. Imale smo sreće jer je brod bio čvrst”, kazala je Fiuava i zahvalila Bogu što su spasene.

Punih 98 dana slale su sos signale nadajući da će ih spasiti. Nakon gotovo pet mjeseci uočiu ih je tajvanski ribarski bord koji je kontaktirao obalsku stražu.

“Sjeverni Pacifik je stvarno opasan zimi… Srećne su što su žive i što su ih ribari locirali. Morske struje mogle su ih lako odnijeti još dalje od obale”, kazao je Curtis Ebbesmeyer, okeanograf i stručnjak za olupine

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!