Istraga Roberta Milera: Pol Manaford stigao u FBI, Papadopulos priznao da je lagao

Manafort se tereti za zavjeru protiv SAD, za pranje novca, da je neregistrovani agent stranih interesa i za lažne izjave. Na Twitteru se oglasio i Donald Tramp koji je kazao da se optužbe odnose na raniji period, kada Manafort nije bio njegovog tima. Međutim, u optužnici se navodi da su aktivnosti Manaforta za koje je optužen bile između 2006. i 2017. godine

Pol Manafort (Foto: Printscreen)

Bivši šef izbornog štaba američkog predsjednika Donalda Trampa, Pol Manafort, suočava se s optužbama povezanim s istragom o navodnoj umiješanosti Rusije u američke izbore, javljaju mediji iz SAD-a.

Manafort se tereti za zavjeru protiv SAD, za pranje novca, da je neregistrovani agent stranih interesa i za lažne izjave. Manafort je snimljen kako dolazi u kancelarije FBI-a u Vašingtonu sa svojim advokatom, prenose “Vijesti”.

Na Twitteru se oglasio i Donald Tramp koji je kazao da se optužbe odnose na raniji period, kada Manafort nije bio njegovog tima. Trampov advokat je kazao da se optužnica ne odnosi na Trampovu kampanju i navodne veze sa Rusijom.

Međutim, u optužnici se navodi da su aktivnosti Manaforta za koje je optužen bile između 2006. i 2017. godine.

Trampovo ime se ne pominje u optužnici.

Brzo nakon Trampovog tvita, mediji javljaju da je Džordž Papadopulos, koji je bio dio Trampovog izbornog tima, priznao da je lagao FBI agente u toku istrage.

Papadulos je ispitivan jer se sumnjalo da je povezivao Trampovu kampanju sa ruskim političarima i da je pokušao da ugovori sastanak Trampa i Putina.

Američki mediji su prošle sedmice javili da se očekuju prve optužnice u istrazi o Trampovim vezama sa Rusijom, koju vodi bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Robert Miler.

“Njujork tajms” navodi da još nije jasno kakva je optužnica podnijeta protiv Manaforta i njegovog saradnika Rika Gejtsa, ali dodaje da je to značajan razvoj u istrazi koja baca sjenku na prvu godinu Tramovog mandata.

Gejts je dugogodišnji saradnik Manaforta. Njegovo ime se pojavljuje u dokumentima povezanim sa firmom koju je Manafort osnovao na Kipru za uplate od političara i biznismena iz istočne Evrope, navodi “Njujork tajms”.

Agenti FBI-ja su u avgustu pretresli kuću Pola Manaforta i zaplijenili dokumenta i druge materijale, pošto je pod istragom te agencije zbog svog poslovanja u Ukrajini i rada za njenog bivšeg, proruskog predsjednika Viktora Janukoviča. 

CNN je juče najavio da će prve optužnice i prva privođenja u istrazi o umiješanosti Rusije u američke izbore biti objelodanjene u ponedjeljak, kao i da je federalna porota u Vašingtonu odobrila prve optužnice do koje je dovela istraga koju sprovodi specijalni savjetnik Robert Miler. Naveli su da su pripremljeni i planovi da “svi protiv kojih su podignute optužnice već u ponedjeljak budu sprovedeni u pritvor”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!