Katarski emir: Ne pristajemo na miješanje u naš suverenitet, nećemo ugasiti Al Jazeeru (VIDEO)

Katarski emir smatra da je pravi razlog poteza susjeda iz Zaliva to što tim zemljama smeta nezavisnost Katara i način na koji razmišljaju Katarani, prije svega o viziji budućnosti za Bliski istok

Foto: Printscreen

Katar je spreman da razgovara sa državama koje su toj zemlji uvele vazdušni, pomorski i kopneni embargo, ali Doha neće pristati na miješanje u unutrašnja pitanja i neće pristati da ugasi mrežu Al Jazeera, kazao je katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Thani u gostovanju u američkoj televizijskoj emisiji “60 Minutes”.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein su 5. juna prekinuli veza sa Katarom i nametnuli kopneni, pomorski i vazdušni embargo, optuživši Dohu da “podržava terorizam”.

Doha je više puta žestoko negirala te optužbe, a šeik Tamim je u informativnoj emisiji televizijske kuće CBS ponovo naglasio da njegova zemlja želi da sarađuje sa susjedima u borbi protiv terorizma.

KATARSKA NEZAVISNOST

Katarski emir je kazao da su svi u Dohi bili iznenađeni i šokirani iznenadnom blokadom i optužbama zalivskih susjeda, prije svega jer su se samo nekoliko sedmica ranije predstavnici najbogatijih i najmoćnijih zemalja Bliskog istoka sastali s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Rijadu, kako bi se udružili u borbi protiv terorizma.

Katarski emir smatra da je pravi razlog poteza susjeda iz Zaliva to što tim zemljama smeta nezavisnost Katara i način na koji razmišljaju Katarani, prije svega o viziji budućnosti za Bliski istok.

“Naš suverenitet je crvena linija. Mi ne pristajemo da se iko miješa u naš suverenitet. Kada mi kažete da ugasim kanal poput Al Jazeere, istorija će jednog dana, za 50, 60 ili 70 godina, ispisati kako je promijenila ideju slobode govora u regiji”, kazao je on.

Katarski emir smatra da UAE, Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat žele promjenu vlasti u Kataru, ali da ovo nije prvi put da tako nešto pokušavaju.

“Istorija nam govori, uči nas da su pokušali isto to ranije, 1996. godine, kada je moj otac postao emir. I tako su jasno pokazali proteklih sedmica da to ponovno žele”, rekao je i pojasnio da to jasno iskazuju u porukama putem medija, gdje kažu da bi aktuelna katarska vlast trebala da bude prikladnija za susjede.

RAZLIČITO RAZMIŠLJANJE

“A to znači da im budemo sljedbenici, da ne budemo nezavisni. To je ono što misle i to je ono što žele”, rekao je šeik Tamim.

U srži problema Katara sa zemljama koje su malu, ali bogatu naciju blokirale jeste različito razmišljanje, kazao je katarski emir, prenosi Al Jazeera.

On je podsjetio da je Katar tokom Arapskog proljeća podržavao narod koji se pobunio protiv vlasti u matičnim zemljama, dok su zemlje koje su blokirale Dohu podržale one na vlasti. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!