Suspendovani lider Katalonije pobjegao u Brisel

Puigdemont je jutros na društvenim mrežama objavio fotografiju istorijske palate Palau de la Generalitat u Barceloni, kako bi javnost pomislila da se još nalazi u zgradi, ali je utvrđeno da je riječ o starijoj fotografiji. Nije prisustvovao ni sastanku Evropske demokratske stranke Katalonije, koji je bio zakazan u 10:30 časova

Foto: Printscreen

Svrgnuti predsjednik Katalonije Carles Puigdemont napustio je Kataloniju i otišao u Belgiju, pišu španski mediji pozivajući se na izvore u vladi.

Puigdemont je jutros na društvenim mrežama objavio fotografiju istorijske palate Palau de la Generalitat u Barceloni, kako bi javnost pomislila da se još nalazi u zgradi, ali je utvrđeno da je riječ o starijoj fotografiji, piše Klix.ba.

Nije prisustvovao ni sastanku Evropske demokratske stranke Katalonije, koji je bio zakazan u 10:30 časova.

Informacija da je Puigdemont u Briselu objavljena je nakon što je državno tužilaštvo Španije najavilo podizanje optužnice protiv njega i drugih katalonskih zvaničnika zbog pobune i pronevjere, kao i kršenja ustava.

Ranije je objavljeno da je belgijski sekretar za migracije i azil Theo Francken ponudio politički azil u Belgiji.

“Zbog pritiska Madrida i zatvorske kazne sa kojom se suočava, upitno je može li očekivati pravično suđenje. Ovo bi nas dovelo u tešku diplomatsku situaciju sa vladom, ali je moguće i legalno tražiti azil u Belgiji. Njegov zahtjev će, kao i svakog drugog, biti ispitan na objektivan, ispravan i nezavisan način kako bi Španci voljeli da bude”, rekao je Francken. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!