SAD uspješno izvele cyber napade na Sjevernu Koreju i Iran, ali na ISIS ne pokušavaju

Kancelarija američke vojske Cyber Command postoji već sedam godina, a od prošle godine aktivno se bore protiv ISIS-a, ali bez kontinuiranog uspjeha, piše avaz.ba. Joshua Geltzer, bivši direktor odsjeka za protivterorizam pri Državnoj kancelariji za bezbjednost kaže da je ta borba znatno teža nego što se očekivalo. Jedan od rijetkih uspjeha u naporima protiv ISIS-a, Cyber Command dijelom duguje Izraelu, jer su im njihovi stručnjaci pomogli u ometanju iranskog nuklearnog programa i u otkrivanju grupe bombaša u Siriji

U posljednjih nekoliko godina Sjedinjene Države znatno su pojačale cyber-ratovanje, pomoću kojeg su uspješno razorene brojne nuklearne centrifuge u Iranu i spriječena lansiranja projektila u Sjevernoj Koreji, ali u borbi protiv ISIS-a rezultati su uglavnom poražavajući, piše “New York Times”.

ISIS se uveliko oslanja na internet kako bi regrutovao sljedbenike, ali je teško pratiti njihove šifrirane komunikacijske kanale.

Američki predsjednik Donald Trump nedavno je najavio da će uskoro predstaviti “spektakularan uspjeh” u ratovanju protiv ISIS-a. Međutim, gotovo pet mjeseci nakon stupanja na vlast on još nije detaljno predstavio strategiju borbe protiv džihadističke skupine koju je obećao da uništi.

Kancelarija američke vojske Cyber Command postoji već sedam godina, a od prošle godine aktivno se bore protiv ISIS-a, ali bez kontinuiranog uspjeha, piše avaz.ba. Joshua Geltzer, bivši direktor odsjeka za protivterorizam pri Državnoj kancelariji za bezbjednost kaže da je ta borba znatno teža nego što se očekivalo. Jedan od rijetkih uspjeha u naporima protiv ISIS-a, Cyber Command dijelom duguje Izraelu, jer su im njihovi stručnjaci pomogli u ometanju iranskog nuklearnog programa i u otkrivanju grupe bombaša u Siriji.

USPJEH UZ POMOĆ IZRAELSKIH CYBER STRUČNJAKA

Izraelski cyber stručnjaci uspjeli su da identifikuju grupu ISIS-ovih bombaša sa sjedištem u Siriji koji su izrađivali bombe potpuno nalik baterijama za laptopove koje su neometano mogli da švercuju na aerodromima. Pomoću njihovih informacija, američka vojska otkrila je proces izrade tih eksplozivnih naprava i način na koji se aktiviraju. Zbog te akcije, u martu ove godine uvedena je zabrana unošenja većih elektroničkih uređaja iz osam država sa većinskim muslimanskim stanovništvom na deset aerodroma Amerike i Velike Britanije.

Predsjednik Trump ispričao je previše detalja te akcije ruskom ambasadoru u SAD-u Sergeju I. Kisljaku kad se sastao s njim u Bijeloj kući prije mjesec dana, što je naljutilo izraelske zvaničnike.

Jedan od najvećih problema cyber ratovanja protiv Islamske države jeste činjenica da ISIS ne koristi internet za razvoj oružanih sistema, već za vrbovanje sljedbenika, prikupljanje novca i planiranje terorističkih napada. Takve aktivnosti obavljaju se na više lokacija istovremeno, pa im je zato teško ući u trag.

KRATKOROČNI UČINCI

Počevši u novembru prošle godine, američki stručnjaci za cyber ratovanje fokusirali su se na sprječavanje širenja propagande i regrutacijskih videa ISIS-a, u operaciji pod nazivom Glowing Symphony (Svjetleća simfonija). Uspješno su hakovani korisnički računi ISIS-a na forumima i društvenim mrežama, uklonjeni su video i sporni sadržaj, ali uspjeh je bio kratkotrajan – sadržaj je vraćen ili prebačen na druge servere.

Slično se dogodilo tokom predsjedavanja Georgea W. Busha, kad je locirano i uništeno otprilike hiljadu nuklearnih centrifuga u Iranu. Uništenje centrifuga pauziralo je iranski nuklearni program na godinu dana, što je dalo više vremena za diplomatske pregovore, ali Iran se kasnije oporavio. Za vrijeme Baracka Obame, cyber stručnjaci su omeli lansiranje projektila u Sjevernoj Koreji, ali u poslijednje vrijeme takvi pokušaju bili su redovno neuspješni.

To je Trump potvrdio predsjedniku Filipina Rodrigu Duterteu prilikom njihovog nedavnog susreta – Sjeverna Koreja je nastavila sa lansiranjem projektila. ISIS-ovi operativci su mobilni i redovno mijenjaju servere, a podatke često šifriraju i spremaju u cloud. “New York Times” piše da su neki zaposleni u Nacionalnoj bezbjednosnoj agenciji NSA tražili smjenu direktora, admirala Michaela S. Rogersa, koji vodi i Cyber Command, zbog toga što NSA koristi klasične metode špijunaže i ne znaju kako se učinkovito boriti protiv ISIS-a na internetu. Navodno, bivši ministar unutrašnjih poslova Ashton B. Carter nekoliko puta se nalazio sa Rogersom kako bi prigovarao na njegovu neučinkovitost.

INTERNET PRUŽA UTOČIŠTE ISIS-OVIM SLJEDBENICIMA

Nakon terorističkih napada u Manchesteru i Londonu, britanska premijerka Theresa May izjavila je da internet pruža utočište ISIS-ovim sljedbenicima i da kompanije koje pružaju internet usluge moraju aktivno učestvovati u borbi protiv terorizma. Nicholas Rasmussen, direktor američkog Protivterorističkog centra, tvrdi da je globalni domet ISIS-a na internetu za sada neoštećen. Koriste privatne kanale komunikacije i aplikacije poput Telegrama, koje garantuju skrivenu izmjenu poruka, i na taj način dogovaraju napade i šire propagandu.

U Iraku je cyber-ratovanje gotovo jednako važno kao ratovanje na terenu, gdje se digitalna špijunaža koristi kako bi se locirali ISIS-ovi borci na koje je moguće, na primjer, poslati napad dronovima. To je u intervjuu u decembru potvrdio i general Jeffrey L. Harrigian, komandant vazdušnih savezničkih snaga u Iraku, i pohvalio cyber stručnjake država saveznika za koje je rekao da posjeduju alate koje Sjedinjene Države nemaju, ali zbog bezbjednosnih razloga nije precizirao na stručnjake kojih država tačno misli, kao ni njihove metode.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!