Ruski centar u Nišu: Špijunska baza ili humanitarna ustanova? (VIDEO)

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, odakle Rusi zajedno sa kolegama iz Srbije pomažu u slučaju elementarnih nepogoda, tehnoloških havarija i drugih vanrednih suituacija, u aprilu je proslavio pet godina postojanja, ali mu prijeti i zatvaranje ako se ne usliši zahtjev Moskve, ministra odbrane Sergeja Šojgua lično, da mu se da specijalni status kroz sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu osoblja koji je na čekanju od 2014. godine

Foto: Printscreen

Da li Rusija otvara špijunsku bazu u Srbiji, pitanje je koje je aktuelizovano posljednjim izjavama američkih zvaničnika. Dok se ovog puta interesi dvije svjetske sile na Balkanu sudaraju na aktivnostima Rusko-srpskog humanitarnog centra u u Nišu, čini se da je još jednom na ispitu vojna neutralnost Srbije.

Diplomatski status za Ruski centar u Nišu, koji bi trebalo da omoguće vlasti u Srbiji, ključni je argument za one koji misle da bi ta baza mogla da bude nešto više od humanitarne.

“Pitanje izjednačavanja NATO trupa i ruskog centra u Nišu dovodi do zaključka da to očigledno nije samo humanitarni centar ili da treba da preraste u nešto drugo. Humanitarni centar ni na koji način ne bi smio da bude povezan sa vojskom Rusije. Zaista se dovodi u pitanje šta je konačni cilj srpske vlade i da li ona na mala vrata želi da etablira prisustvo stranih službi ili stranih odbrambenih snaga na teritoriji Srbije”, rekao je za Radio Slobodnu Evropu Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane Srbije.

On je podsjetio da je stav dijela vlasti, ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, da bi ruski centar trebalo da ima status u rangu SOFA sporazuma Srbije sa NATO kojim se reguliše prolazak stranih vojnih snaga i njihov diplomatski imunitet.

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, odakle Rusi zajedno sa kolegama iz Srbije pomažu u slučaju elementarnih nepogoda, tehnoloških havarija i drugih vanrednih suituacija, u aprilu je proslavio pet godina postojanja, ali mu prijeti i zatvaranje ako se ne usliši zahtjev Moskve, ministra odbrane Sergeja Šojgua lično, da mu se da specijalni status kroz sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu osoblja koji je na čekanju od 2014. godine.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!