“Washington post”: Čudno ponašanje Johna McCaina tokom ispitivanja Jamesa Comeya

U dvoipočasovnom svjedočenju Comey je iznio niz optužbi na račun Trumpa, nazivajući ga lažovom, nekomepetentnom, destruktivnom osobom koja pravi zabrinjavajuće poteze

James Comey tokom današnjeg ispitivanja (Foto: Printscreen)

Bivši direktor FBI James Comey svjedočio je danas pred Senatom o istrazi koju je ta agencija sprovodila o navodnim komunikacijama administracije Donalda Trumpa sa Rusima, kao i o navodnom Trumpovom insistiranju da se ta istraga obustavi.

U dvoipočasovnom svjedočenju Comey je iznio niz optužbi na račun Trumpa, nazivajući ga lažovom, nekomepetentnom, destruktivnom osobom koja pravi zabrinjavajuće poteze.

Ugledni “Washington post” objavio je poseban osvrt na dio ispitivanja koje je sproveo senator John McCain. Kako piše taj list, senator McCain svoje ispitivanje fokusirao je na dva slučaja, odnosno dvije istrage FBI-a: ono o mailovima Hillary Clinton, a nakon toga i na istragu o mogućem ruskom uticaju na predsjedničke izbore u SAD.

Međutim, piše taj list, nekoliko pitanja McCaina zbunilo je sve prisutne pa i samog Comeya.  “Washington post” navodi da se senator u pojedinim momentima Comeyu obraćao sa “predsjedniče Comey”, kao i da je izgledao zbunjeno i frustriran Comeyovim odgovorima.

“U slučaju Hillary Clinton dali ste iskaz da nema dovoljno dokaza za podnošenje tužbe protiv nje, iako je bila vrlo nepažljiva u svom ponašanju. Ipak, istovremeno, u slučaju Trumpa rekli ste da nema dovoljno podataka za zaključak. Recite mi razliku između vašeg zaključka što se tiče bivšeg sekretara Clintona i gospodina Trumpa”, pitao je McCain.

John MCCain (Foto: Printscreen)

Comey je na to odgovorio da je istraga oko elektronske pošte Hillary Clinton bila završena i zatvorena kada je izjavio da nijedan razumni tužilac ne bi podigao optužnici protiv nje, dok je istraga o mogućem ruskom uticaju bila u toku i mogla je da bude nastavljena. Međutim, senator nije bio zadovoljan. Kao da je ustvrdio da je Comey oslobodio Clinton, ali je ostavio istragu koja je krenula protiv Trumpa i da je tako postavio dvostruke standarde. Comey je ponovo pokušao da objasni da je tek nakon završetka istrage o Clinton raspravljao o tom slučaju.

“Istraga je bila u toku. IDonosili ste zasebne zaključke”, kazao je McCain, a Comey je, po treći put, objasnio da je Clintonova istraga bila zaključena u julu 2016. godine.

Međutim, tek tad je postalo čudno, piše Washinton post.

“Moraćete da mi pomognete ovdje”, rekao je McCain, na šta mu je Comey odgovorio: “Zbunjen sam”.

“Mislim da je teško pomiriti se s tim da u jednom slučaju dođete do potpunog zaključka, a s druge strane nemate zaključak”, rekao je McCain i ponovio: “Mislim da je to dvostruki standard, da vam iskreno kažem”.

“Washinton post” podsjeća da je istraga o mailovima Clinton završena prije 11 mjeseci, a da istraga o Trumpu još traje.

“Bio je to bizaran pokušaj McCaina. Je li on htio da kaže da je Comey trebao da oslobodi predsjednika Trumpa prije nego što je istraga završena? Je li zaista optužio FBI da ima dvostruke aršine? Teško je reći, ali čini se da je McCain pokušao da ukloni sav učinak koji je svjedočenje Comeya ostavilo. To je čudno, s obzirom na to da je McCain bio jedan od najglasnijih republikanaca koji su kritikovali Trumpa i njegovu administraciju”, navodi “Washington post”, prenosi avaz.ba.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!