Plav: Održani “Dani behara”, najljepša Rožajka Elma Kajević

Članovi KUD-a “Plavsko jezero”, zajedno sa KUD-om “Vrelo Ibra” iz Rožaja, u narodnim nošnjama i okićeni beharom i proljećnim cijećem, prodefilovali uz pjesmu od Centra za kulturu do Srednje škole “Bećo Bašić”

Manifestacija “Dani behara”, koju organizuje Centar za kulturu, održana je danas u Plavu, a titula Mis behara pripala je Rožajki Elmi Kajević.

Članovi KUD-a “Plavsko jezero”, zajedno sa KUD-om “Vrelo Ibra” iz Rožaja, u narodnim nošnjama i okićeni beharom i proljećnim cijećem, prodefilovali uz pjesmu od Centra za kulturu do Srednje škole “Bećo Bašić”.

Kulturni program je nastavljen uz tradicionalno spremanje plavske mlade i izborom misice.

“’Dani behara’ je manifestacija koja na najljepši način predstavlja plavsku kulturnu i turističku sezonu. Svake godine je obogaćujemo novim sadržajima koji prezentuju kulturu, tradiciju i običaje ovoga kraja, što je i cilj manifestacije”, kazala je animatorka kulturnih djelatnosti i koreografkinja KUD-a “Plavsko jezero”, Senada Sena Vatić.

Ona je rekla da je izbor za Mis manifestacije godinama najljepši dio “Dana behara”.

Djevojke se takmiče za krunu od behara i cvijeća.

U Plavu je, u saradnji sa Centrom za kulturu iz Rožaja, organizovano Veče rožajske kulture.

“Nadam se da će se saradnja između ova dva centra nastaviti i proširiti”, kazao je direktor Centra za kulturu Plav, Sulejman Šabović.

Program je otvoren izložbom likovnog kluba “Kula” iz Rožaja, a nastavljen je koncertom gdje su nastupili etno grupa “Teferidž”, KUD “Vrelo Ibra”, hor “Ilham”, plesni studio “Pahulje”, Mirsad Tarhaniš, Adis Murić, Damija Hadžić, Dalija Kurtagić i Đulja Šabanaj.

Iz Centra za kulturu za 26. i 27. maj najavljuju  “Pjesničku limsku regatu”, u okviru projekta  prekogranične saradnje, Matične biblioteke Prijepolje i Matične biblioteke Plav.

Planirano je da, ukoliko bude lijepo vrijeme, regata počne sa splavova Plavskog jezera, a učesnici će biti pjesnici čije pjesme su posvećene Limu. Organizatori se nadaju da će “Pjesnička limska regata” postati tradicionalna.

Selma Šarkinović

UPOZORENJE: ZABRANJENO JE PREUZIMANJE TEKSTA I FOTOGRAFIJA BEZ PISMENE SAGLASNOSTI AUTORA

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!