Jasnina putovanja: Do Gusinja i Plava preko Albanije

Ideja o skraćivanju puta između Podgorice i NP Prokletije čeka na realizaciju decenijama. Više puta je bilo “samo što nije”. Koliko se puta obećalo pa slagalo? Koliko puta su iseljenici iz ovih krajeva darežljivo davali donacije samo da ova ideja postane stvarnost? Broja se ne zna. Ni obećanjima, ni datim parama. Od toga i dalje nema ništa. No Albanci nisu čekali na nas. Uz pomoć donacija EU napravili su put do Vermoše, mjesta podjednako udaljenog od granice kao i Gusinje. Put je napravljen prije 2-3 godine, a ja sam odavno planirala da provjerim koliko se i da li se na ovaj način skraćuje razdaljina do Gusinja

Autor: Jasna Gajević

Kad sam za 1. maj realno sagledala situaciju i zaključila da nemam kondicije za tradicionalni planinarski uspon na Vojnik, sjetih se ove ideje koja je već duže vrijeme bila na čekanju. Na graničnom prelazu Božaj, iako je bio praznik, nije bilo gužve. Prošli smo za petnaestak minuta. Na prvom kružnom toku poslije granice (što je oko 2-3 minuta vožnje) skreće se lijevo. Put ubrzo počinje da se penje. Na najvišem dijelu puta postavljen je vidikovac koji ne bi trebalo zaobići. Sa njega smo prvo registrovali serpentine kojima smo išli u susret.

Prvo smo se poprilično popeli, a onda je slijedilo spuštanje do korita rijeke Cijevne koju smo osmotrili sa vidikovca. Suprotna obala pripada nama.Približavanje Gusinja i Podgorice je zapelo baš na ovom mjestu. Potrebno je da se napravi most, granični prelaz i proširi put od Dinoše uz korito CIjevne. Na taj način bi se uštedjelo najmanje 30 kilometara, a izbjegle bi se i ove serpentine koje su nas čekale. Samo što se sa naše strane od planova nije mnogo odmaklo. Sa albanske je napravljeno odvajanje od glavnog puta, a čak postoji i oznaka za carinu koja neupućene sigurno može odvesti u ćorsokak, na mjesto budućeg (eto, i ja se nadam) graničnog prelaza. Da su sa druge strane efikasni i da je problem samo do nas, vidi se bolje na fotografiji ispod. Put je stigao do same obale. Kod nas, netaknuto.

Foto: Jasna Gajević

KOMPLETAN TEKST MOŽETE PROČITATI NA SAJTU JASNINA PUTOVANJA

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!