Da li je rat mogao da bude izbjegnut: SFRJ je odbila ulazak u EU, Milošević i Tuđman imali svoje planove

“Žak Delor je pročitao predlog koji je bio usaglašen na Ministarskom savjetu EU. ‘Prvo, političkom odlukom Jugoslavija će biti odmah primljena u EU. Drugo, da uspije reforma Ante Markovića, dobićete iz budžeta EU pet i po milijardi dolara”, rekao nam je Delor. A onda se pokazao sav nerazuman odnos između predsjednika republika – ako jedan kaže A, drugi kaže B”, ispričao je Kiro Gligorov prije nešto više od decenije

Foto: Wikipedia

Na petnaestogodišnjicu raspada Jugoslavije, u januaru 2007. godine, bivši predsjednik Makedonije Kiro Gligorov govorio je o tome kako je rat mogao da bude izbjegnut da nije bilo sujete i ličnih ambicija lidera Srbije i Hrvatske, Slobodana Miloševića i Franja Truđmana.

Slične navode mogli smo i prije i poslije toga da čujemo od raznih svjedoka rasturanja bivše Jugoslavije, ali i inostranih političara i analitičara. I često se postavljalo pitanje šta bi bilo da su predsjednici republika tada prihvatili čuvenu ponudu za brzi ulazak u EU i pomoć od pet milijardi, piše beogradski “Nedeljnik” prenosi “Blic”.

Da li je plan koji je u Beograd donijela “evropska trojka” zaista mogao da spasi zajedničku državu od građanskog rata i okrene istoriju ovih prostora u nekom drugom pravcu? Mnogi učesnici tih događaja bi godinama kasnije rekli kako to “nije bila ozbiljna ponuda”.

Prema svjedočenju Kira Gligorova, pred samo rasturanje Jugoslavije, kao posljednji pokušaj da ne dođe do rata između republika, u Beograd je došla “trojka iz Evropske zajednice”. Žak Delor, predsjednik Evropske komisije, Hans Van den Bruk i ministar inostranih poslova Luksemburga Žak Santer, iz zemlje koja je u tom trenutku presjedavala. Okupili su članove Predsjedništva i izabrane predsjednike republika, kako bi im iznijeli plan.

“Žak Delor je pročitao predlog koji je bio usaglašen na Ministarskom savjetu EU. ‘Prvo, političkom odlukom Jugoslavija će biti odmah primljena u EU. Drugo, da uspije reforma Ante Markovića, dobićete iz budžeta EU pet i po milijardi dolara”, rekao nam je Delor. A onda se pokazao sav nerazuman odnos između predsjednika republika – ako jedan kaže A, drugi kaže B”, ispričao je Gligorov prije nešto više od decenije.

Šta se dalje događalo možete pročitati OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!