Dr Srđa Martinović lauerat godišnje nagrade udruženja „Krstaš”

Dr Srđa Martinović je autor više naučnih monografija, stručnih i naučnih članaka u zemlji i inostranstvu. Bavi se istraživanjem dijaspore i vojne istorije. Osnivač je i rukovodilac prvog Instituta za vojnu istoriju Crne Gore. Dobitnik je nagrada „Miroslavljevo jevanđelje” i „13. novembar”.  Profesor je na Univerzitetu Crne Gore i predsjednik Fondacije „Sveti Petar Cetinjski” iz Podgorice

Na Svečanoj akademiji održanoj u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu prestižno priznanje Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš” – Godišnja  nagrada „Da je vječna Crna Gora – Milorad Mido Vujošević”  dodijeljena je dr Srđi Martinoviću sa Cetinja. Nagrada se dodjeljuje za izuzetan doprinos u očuvanju nacionalnog identiteta crnogorske zajednice u Republici Srbiji.

Jednoglasnu odluku petočlanog žirija obrazložila je moderatorka akademije Jana Krivokapić, a lauerat nagrade se obratio putem video linka. Dr Srđa Martinović je autor više naučnih monografija, stručnih i naučnih članaka u zemlji i inostranstvu. Bavi se istraživanjem dijaspore i vojne istorije. Osnivač je i rukovodilac prvog Instituta za vojnu istoriju Crne Gore. Dobitnik je nagrada „Miroslavljevo jevanđelje” i „13. novembar”.  Profesor je na Univerzitetu Crne Gore i predsjednik Fondacije „Sveti Petar Cetinjski” iz Podgorice.

U sklopu programa svečane aklademije otvorena je izložba fotografija iz Lovćenca 1975. godine sa manifeastacije otkrivanja spomenika palim borcima Narodnooslobodilačke borbe i žrtvama fašističkog terora. Takođe, knjižni fond Crnogorske biblioteke i čitaonice je obogaćen legatom pokojnog Radovana Stevovića, revolucionara i pjesnika koji je dao ime Lovćencu.

U muzičkom dijeli programa učestvovali su pjevačka grupa Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva „Princeza Ksenija”  i gitaristkinja Barbara Bede.

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!