TO Plav, u saradnji sa partnerima, organizovala prvi zvanični pohod na Tromeđu

“Možemo slobodno reći da je ovaj pohod istorijski kada je u pitanju budući razvoj planinarenja u Plavu. Vjerujemo da smo time počeli da ispisujemo jednu novu stranicu, ne samo planinarenja, nego i razvoja  cjelokupnog turizma na ovom području”, kazao je direktor TO Plav, Edin Jadadić

Prokletije i područje Plava decenijama su prepoznati kao izuzetna destinacija za planinarenje, sa brojnim planinskim vrhovima. Na žalost, do sada nije bilo nijednog zvanično ustanovljenog planinarskog pohoda.

Iako je ideja za pokretanjem takvog pohoda postojala je i ranije, nikada nije realizovana. Planinari su se, uglavnom, samoinicijativno organizovali i odlazili na planinarenje.

Turistička organizacija Plav je, u saradnji sa predstavnicima Nacionalnog parka (NP) “Prokletije”, planinarskih klubova “Hrid” i “Prokletije” i skijaškog kluba “Bogićevica”, uspjela da ove godine, 1. maja, organizuje zajednički planinarski pohod na Bogićevicu, na vrh Tromeđa (2.366 metara), gdje se spajaju granice Crne Gore, Kosova i Albanije.

Među učesnicima su bili članovi tih lokalnih klubova, planinari iz Podgorice i direktorica JP Nacionalni parkovi Azra Vuković, što, kako kaže direktor TO Plav Edin Jadadić, samo potvrđuje značaj i opravdanost ovog pohoda.

“Možemo slobodno reći da je ovaj pohod istorijski kada je u pitanju budući razvoj planinarenja u Plavu. Vjerujemo da smo time počeli da ispisujemo jednu novu stranicu, ne samo planinarenja, nego i razvoja  cjelokupnog turizma na ovom području”, kazao je Jadadić.

RAJ I ZA SKIJAŠE I BORDERE

On je dodao da je Bogićevica, osim za planinare, u ovom periodu interesantna i skijašima i borderima, koji su se tom prilikom spustili sa Tromeđe. Tako će, simbolično, skijaši “predavati” Bogićevicu i ostale planinske vrthove planinarima.

“Kada je u pitanju Tromeđa, želja nam je da svaka naredna turistička sezona u Plavu krene upravo sa ovog mjesta. Snijega ima do kraja maja, pa će ova i svaka naredna ljetnja turistička sezona počinjati na malo neobičan način – skijanjem i vožnjom bordova.

Očekujemo da ovaj vrh postane mjesto okupljanja i druženja planinara, skijaša i bordera sve tri države, ali i cijelog regiona. Iduće godine pozvaćemo planinare susjednih država da krenu svako sa svoje strane i da se nađemo na vrhu. Naravno, poziv će biti upućen i svim klubovima u regionu, jer nam je cilj da Tromeđa postane prepoznatljiv događaj regionalnog značaja”, naglasio je Jadadić.

Azra Vuković je kazala da joj je bilo zadovoljstvo što je bila u prilici da učestvuje u ovoj promotivno-edukativnoj aktivnosti u zdravom prirodnom ambijentu i očuvanoj prirodi.

“Ovim je naš cilj ispunjen jer želimo da u kontinuitetu ostvarujemo dobru i plodonosnu saradnju kako sa TO Plav i Gusinje, tako i sa predstavnicima lokalnih uprava i zajednica kojima gravitira najmlađi NP, ‘Prokletije’. Našim učešćem želimo da doprinesemo unaprjeđenju promocije raznovrsnih aktivnosti koje se realizuju u ovom zaštićenom području, u NP koji je prepoznat po bogatstvu biodiverziteta i netaknute prirode ‘Alpa na jugu Evrope’, jer se upravo time promovišu najznačajnije vrijednosti Prokletija i ujedno prirodni, ambijentalni i ekološki potencijali sjevera Crne Gore. U susret predstojećoj ljetnjoj turističkoj sezoni, očekujemo da će broj posjetilaca biti veći u odnosu na prošlu godinu, što ćemo postići kako stvaranjem dodatnih turističkih sadržaja, tako i zajedničkim promotivnim aktivnostima sa predstavnicima ukupne turističke privrede Plava”, istakla je Vuković.

TRI I PO SATA PLANINARENJA

Ona je rekla da će u narednom periodu Nacionalni parkovi Crne Gore, pored osnovne funkcije zaštite, očuvanja i promocije prirode, nastojati da ojačaju i obogate turističke sadržaje u Nacionalnom parku ‘Prokletije’, u cilju upoznavanja turista sa najznačajnijim prirodnim i kluturnim vrijednostima koje se nalaze na tom prostoru.

Takođe, trudiće se da stvore povoljne uslove za otvaranje dodatnih radnih mjesta kojima će se kvalitetno štititi i promovisati NP “Prokletije”, što će, ujedno, doprinijeti osnaživanju lokalnih uprava i zajednica koje se nalaze na tom prostoru.

Učesnici pohoda (22 planinara) okupli su se u jutrarnjim satima ispred Turističke organizacije Plav, odakle su se vozilima uputili do Babinog Polja, u podnožju Bogićevice. Planinarenje do vrha je trajalo oko tri i po sata. Nakon odmora i fotografisanja, skijaši i borderi su se pustili sa vrha niz sniježne padine Bogićevice. Povratak do katuna na Bogićevici je trajao oko dva sata.

Vodič pohoda Zuvdija Bajraktarević, koji je i predsjednik planinarskog društva “Prokletije”, je zadovoljan što je Turistička organizacija uspjela da organizuje pohod, jer se godinama sve završavalo na priči.

“Ovaj dan je istorijski i za Plav i za sve buduće turističke sezone. Iako sam vodio dosta planinarskih grupa, mogu reći da mi je bilo drago što sam bio vodič na ovom pohodu. Vrijeme nas je poslužilo, ekipa je bila dobra i fino smo se družili. Sve pohvale Turističkoj organizaciji za pokretanje pohoda. Nadam se da će se ubuduće saradnja proširiti i sa Kosovom i Albanijom i da će biti još ovakvih pohoda na druge vrhove”, kazao je Bajraktarević.

On je dodao da u realizaciju ovakvih aktivnosti trebaju da se uključe svi, od lokalne uprave do Ministarstva održivog razvoja i turizma, Nacionalnih parkova Crne Gore, do lokalnih hotelijera, privrednih subjekata i medija koji će te akacije pratiti i promovisati.

Direktor TO Plav je istakao da Plav i Bogićevica nude podjednake uslove za razvoj turizma tokom sva četiri godišnja doba. Međutim, prethodnih decenija nepravedno su zapostavljeni u odnosu na druge gradove i planine u Crnoj Gori, kada je u pitanju razvoj zimskog turizma, iako ova dolina ima odlične uslove za njegov razvoj.

SNIJEG OD NOVEMBRA DO MAJA

„Na žalost, još nemamo žičaru. Ali zato ima snijega, od novembra da maja, a posebno onda kada svi skijaški centri ostanu bez snijega. Bogićevica je otvorena i radi tokom cijele godine. Preko Bogićevice prolaze međunarodna planinarska staza ‘Vrhovi Balkana’ i biciklistička staza TT3. U blizini je Hridsko jezero, rezervat Nacionalnog parka. Kružna tura (52 km) Plav-Babino Polje-Bajrovića katun-Hridsko jezero-Bogićevica-Babino Polje-Plav, idealna je za džip i foto safari. Na katunima Bogićevice uvijek možete probati neki od domaćih specijaliteta, a dočekaće vas vrijedni i gostoljubivi domaćini”, kazao je Jadadić.

On je rekao da bi upravo budući put Plav-Dečani, koji prolazi preko Bogićevice, nekadašnjim karavanaskim putem, bio razvojna šansa cijelog regiona.

Jadadić je istakao da su se odmah nakon povratka sa Tromeđe kod učesnika javile nove ideje u vezi organizacije narednog pohoda, tako da će on ubuduće, vjerovatno, prerasti u jednu interesantnu manifestaciju koja će pokrenuti turističku sezonu na Prokletijama i u Plavu.

Planiraju da, ukoliko bude mogućnosti, ove godine zvanično pokrenu barem još dva planinarska pohoda, koji će se takođe održavati svake naredne godine, sa ciljem da postanu tradicionalni. To će biti promocija ne samo planinarenja, nego i Nacionalnog parka “Prokletije”, Plava i okoline, sa svim prirodnim i kulturno-istorijskim vrijednostima.

DREŠKOVIĆ: USPJEH TO PLAV

Predsjednik planinarsko-sportskog kluba „Hrid“, Enes Drešković, podsjetio je da su oni prije deset godina, u saradnji sa ekološkom Nevladinom organizacijom “Triton” u Plavu, a uz podršku Fondacije “Caritas Luksembourg”, učestvovali u realizaciji projekta “Istražuj, čuvaj i doživi Prokletije”, u okviru kojeg su i postavili planinarsku kutiju i pečat na Tromeđi.

“Ono što smo mi, planinari, već nekoliko godina pokušavali da uspostavimo i tradicionalno organizujemo, danas je uspjelo zahvaljujući aktivnostima Turističke organizacije. Oni su uspjeli da objedine sve najznačajnije faktore i subjekte koji su vezani za prirodu, turizma, kulturu i sva dobra na Prokletijama. U ime planinarsko-sportskog kluba ‘Hrid’, i kao član Upravnog odbora Planinarskog saveza Crne Gore, mogu slobodno reći da ćemo dati podršku u okviru svojih mogućnosti za ovu aktivnost, kao i sve druge slične dobronamjerene akcije”, poručio je Drešković.

ŠABOVIĆ: ISKORISTITE MAJ DA UŽIVATE NA BOGIĆEVICI

Predsjednik skijaškog kluba “Bogićevica”, Ahmed Šabović, pozvao je sve ljubitelje skijanja i bordanja da dođu i cijelog maja skijaju na Bogićevici.

“Drago nam je što je Turistička organizacija odabrala upravo Bogićevicu za otvaranje ljetnje turističke sezone, i to skijanjem i vožnjom bordova sa vrha Tromeđe. Ovo je, vjerujemo, jedinstven način najave predstojeće sezone, ne samo kada je u pitanju Crna Gora, nego i region. To svakako govori o Bogićevici kao najvećem zimskom potencijalu u Crnoj Gori, za koju volim da kažem da je rezervat snijega na Prokletijama. Iako je vrijeme ovih dana bilo veoma toplo, snijeg je bio dobar za skijanje i vozili smo se oko 15 minuta. Vjerujemo da će, kao i obično, snijega na Bogićevici biti tokom cijelog maja, pa pozivamo sve ljubitelje skijanja i bordanja da dođu i da na pragu ljetnje sezone još malo uživaju u vožnji na sniježnom pokrivaču”, rekao je Šabović.

Selma Šarkinović

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!