Terorista iz Stockholma je Uzbekistanac Rahmat Akilov, a odali su ga tragovi na aerodromu

Akilov je nakon napada pobjegao metroom, a kad ga je napustio ušao u voz kojim je stigao do aerodroma Arland. Upravo na aerodromu Arland otkiveno je da je Akilov krvario i to je bio ključni detalj u kojem su istražitelji otkrili njegov identitet i tada se krenulo u potjeru za njim. On je želio samo da zavara trag pojavljivanjem na aerodromu, pa se odmah prebacio u autobus i izašao na jednoj od benzinskih pumpi, s koje su zaposleni javili policiji da se “jedna osoba čudno ponaša”

Rahmat Akilov

Teroristički napad u Stockholmu počinio je 39-godišnji Uzbekistanac Rahmat Akilov, potvrdio je list švedski “Expressen”.

Akilov je još jučer identifikovan kao počinilac terorističkpg napada kamionom u glavnom gradu Švedske, a danas je ovaj list donio nove detalje vezane za njega.

Postoji sumnja da je u petak, 7. aprila, u 14:50 sati, u centru Stockholma Akilov ukrao 30 tona težak kamion s pivom i duž glavne pješačke ulice u centru Stockholma usmrtio četiri osobe, pritom ranivši 15 ljudi.

“Expressen” dalje otkriva da je Akilov nakon napada pobjegao metroom. Otkrile su ga sigurnosne kamere. Nakon što je napustio metro na stanici Vasagatan ponovo je snimljen, da bi zatim ušao u voz kojim je stigao do aerodroma Arland.

Upravo na aerodromu Arland otkiveno je da je Akilov krvario i to je bio ključni detalj u kojem su istražitelji otkrili njegov identitet, javlja “Avaz”. DNK analizom krvi su ustanovili da je riječ o Rahmatu Akilovu i tada se krenulo u potjeru za njim.

“Expressen” dalje navodi da je Akilov želio samo da zavara trag pojavljivanjem na aerodromu, pa se odmah prebacio u autobus i izašao na jednoj od benzinskih pumpi, s koje su zaposleni javili policiji da se “jedna osoba čudno ponaša”.

Na kraju, uhapšen je iza ponoći, u 1:15 sati.

Akilova zastupa advokat Johan Eriksson. On je medijima rekao da Akilov ima četvoro djece i da je iz Uzbekistana.

Rahmat je dozvolu boravka u Švedskoj dobio 10. novembra 2014. godine, a prijava je odbačena godinu i po kasnije, 15. juna 2016. 

Mediji dodaju da su švedske vlasti mislile da je nakon toga Akilov napustio državu, ali se to nije dogodilo.

Umjesto toga, on je nestao, a 13. februara 2017. javljeno je da je u bjekstvu.

Navodno, Akilov je pozitivno odgovorio na veze s ISIL-om. U posljednjih nekoliko godina radio je u raznim građevinskim firmama u Stockholmu, gdje je obavljao poslove vezane za gradnju azbestom.

Kada je Akilov priveden uočeno je da je imao više povreda. Između ostalog, imao je opekotine na desnoj nozi i desnoj ruci.

Do krvarenja je došlo, smatraju istražitelji, jer je Akilov pokušao da zapali tečnost koja je pronađena u kamionu, nakon što se zario u zid tržnog centra i pobjegao.

Prema listu „Aftonbladet“, riječ je o plinskoj boci ili nekon drugoj hemijskoj napravi, koja je trebala da bude bomba.

Akilov je, prema ovom listu, napravio i incident u zatvoru Kronoberg gdje je smješten, jer je uspio za vrijeme večere da skine “zub” sa vrha viljuške i sakrije ga u usta, ali je to primijetio jedan od zatvorenika i javio čuvarima.

Nakon toga je odlučeno da ubuduće Rahmat jede samo prstima, bez obzira na to koja hrana bude na obroku.

Švedska policija trenutno istražuje ko je bio Akilov pomagač i koliko ih je bilo. Trenutno se vrši analiza njegovih telefonskih poziva da bi se vidjelo s kim je sve komunicirao.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!