Druga noć protesta u Srbiji, policija šutirala momka, bacali suzavac, u Nišu napadnuta ekipa RTS-a…

Svjetski mediji izvještavaju o drugoj večeri protesta u Beogradu, navodeći da je policija ponovo bacila suzavac na hiljade demonstranata okupljenih ispred Skupštine Srbije, i da ima povrijeđenih, uključujući i neke opozicione lidere, tokom haotičnih sukoba

Foto: Twitter/A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

Građani Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca protestovali su na ulicama svojih gradova. Iznijeli su zahtjeve za imenovanje novog Kriznog štaba, pozivaju na odgovornost komandanata u policiji nakon protesta u utorak. Oko 20:15h jedna mala grupa demonstranata na platou ispred ulaza u Skupštinu Srbije bacila je baklju i gađala policiju, našta je ona odgovorila suzavcem, a kasnije i jurišem. Ima povrijeđenih građana, među njima i lider Dveri Boško Obradović. Ministar Stefanović izjavio da je povrijeđeno 10 policajaca, da su jednom polomljene obje noge.

Tanja Fajon, predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, napisala je na svom Twitter nalogu da su snimci iz Srbije brutalni i da su bezbjednost i zdravlje ljudi na prvom mjestu, ali – ne s represijom.

Demonstranti, koji su se u centru Beograda nekoliko časova sukobljavali sa policijom, oko ponoći su se razišli a policija je rastjerala poslednje grupe u Bulevaru kralja Aleksandra i u blizini Tašmajdanskog parka.

Učesnici protesta u Nišu napali su u srijedu uveče ekipu Radio-televizije Srbije (RTS) koja je pokušala da se uživo uključi u program, ali su snimatelj i novinarka prošli bez povreda, piše N1.

Demonstranti su novinarku i snimatelja okružili u Voždovoj ulici nedaleko od centru grada, vrijeđali ih i vukli kablove mikrofona i kamere, a neko od okupljenih je snimatelja pogodio flašom u glavu.

Svjetski mediji izvještavaju o drugoj večeri protesta u Beogradu, navodeći da je policija ponovo bacila suzavac na hiljade demonstranata okupljenih ispred Skupštine Srbije, i da ima povrijeđenih, uključujući i neke opozicione lidere, tokom haotičnih sukoba. 

Pripadnici MUP-a Srbije oko 23:30 potisnuli su demonstrante u Bulevaru kralja Aleksandra prema okolnim ulicama a u intervenciji su povrijedili izveštača agencije Beta, uprkos tome što im je pokazao novinarsku legitimaciju.

Novi snimak sukoba demonstranata i pripadnika Žandarmerije zabilježen je u Beogradu, kada je više pripadnika te jedinice šutiralo i udaralo pendrecima mladića koji je ležao na ulici.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je rekao, na konferenciji za novinare, da je ovo pokušaj da se promijeni vlast, bez učešća na izborima i bez demokratske procedure, ogoljenim nasiljem.

“Ovo je nezakonit protest, niko ga nije prijavio, epidemiološke mere nisu poštovane”, rekao je.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!