Život mu je spasilo 17 bombaša samoubica: Vođa ISIL-a na nevjerovatan način pobjegao iz Mosula

Husein kaže da su islamisti doveli “300 boraca iz Sirije” za tu borbu, a sve sa ciljem spasavanja Al Bagdadija. Jedini mogući put bjekstva iz Mosula za džihadiste je na zapad, preko teritorije koju drži šiitska milicija Hašd al Šabi, koja je tada bila primorana na povlačenje i tako nakratko omogućila Islamskoj državi da povrati kontrolu nad tim putem

Abu Bakr al Bagdadi, vođa Islamske države i samozvani kalif, pojbegao je iz Mosula, grada pod opsadom iračke vojske i američkih saveznika, i to uz pomoć ambicioznog bombaškog napada.

Fuad Husein, šef kabineta Masuda Barzanija, predsjednika Kurda u Iraku, otkrio je detalje njegovog bjekstva u intervjuu za sajt Independent.

“Islamska država je koristila 17 bombaša samoubica u automobilima – bombama i neke od jedinica iz Sirije kako bi raščistila put koji vodi iz Mosula na nekoliko sati”, rekao je Husein.

On je rekao da mnogi kurdski zvaničnici vjeruju da bi Islamska država izvela takvu operaciju sa toliko svojih žrtava samo iz jednog razloga – da svog vođu odvede na bezbjedno, prenosi blic.rs.

Bjekstvo se desilo ubrzo nakon pada istočnog Mosula i prije nego što su iračke bezbjednosne snage počele sa završnim napadom na zapadni Mosul 19. februara.

Husein kaže da su islamisti doveli “300 boraca iz Sirije” za tu borbu, a sve sa ciljem spasavanja Al Bagdadija.

Jedini mogući put bjekstva iz Mosula za džihadiste je na zapad, preko teritorije koju drži šiitska milicija Hašd al Šabi, koja je tada bila primorana na povlačenje i tako nakratko omogućila Islamskoj državi da povrati kontrolu nad tim putem.

“Vjerujem da su tako oslobodili Al Bagdadija”, rekao je Husein.

Nakon toga su Kurdi prisluškivanjem radio frekvencija koje korise islamisti saznali da su bili “zadovoljni zbog uspješne operacije”.

Al Bagdadi je postao lider ISIS-a 2010. godine i njegovo zarobljavanje ili smrt bi zadalo veliki udarac ovoj terorističkoj organizaciji koja je već izgubila veliki dio teritorija koje je kontrolisala u Siriji i Iraku.

Husein kaže da vjeruje da će IS ipak preživjeti i nakon pada Mosula, gdje džihadisti još drže stari grad, a vjeruje se da se tu u opsadi nalazi oko 400.000 civila. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!