Iz KCCG otpušten prvi izliječeni pacijent, dječak (3) iz Bijelog Polja u Institutu za bolesti djece (VIDEO)

Opšte stanje dječaka je odlično i, ako se ovako nastavi, a mislim da nema razloga da bude drugačije, uskoro ćemo ga poslati na kućno liječenje”, kazao je Eraković

Dr Jefto Eraković (Foto: Printscreen)

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) danas je otpušten prvi pacijent izliječen od koronavirusa.

“On je u jednom trenutku bio životno ugrožen i čak kandidat za respirator”, kazao je direktor KCCG Jevto Eraković i dodao da je u pitanju bivši sportista rođen 1974. godine.

Eraković je kazao da se u KCCG trenutno nalazi 21 pacijent – 16 na infektivnoj klinici i pet u intenzivnoj jedinici liječenja. 

“Svi pacijenti na infektivnoj su stabilno. Dva pacijenta koja se nalaze na internoj klinici su na respiratoru i životno su ugroženi. Novost je da, nažalost, imamo i najmlađeg pacijenta u Institutu za bolesti djece KCCG, starog tri godine iz Bijelog Polja. Njegovo opšte stanje je odlično i, ako se ovako nastavi, a mislim da nema razloga da bude drugačije, uskoro ćemo ga poslati na kućno liječenje”, kazao je Eraković.

Eraković je kazao da je majka djeteta zaražena.

On je zamolio građane da se pridržavaju naredbi, mjera i preporuka, “jer drugačije neće moći”.

Dr Marina Ratković (Foto: Printscreen)

“Ukoliko u Crnoj Gori imamo 70 pozitivnih građana koji, po podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ), u prosjeku ostvare oko 90 kontakata, 70 novih klastera, uticaće da u roku od maksimum 14 dana imamo 6.000 do 6.500 novozarženih pacijenata. To može da uradi samo 70 građana! Od tih 70 bi 150 umrlo, a 300 bi bilo na respiratoru. Mislim da brojke dovoljno govore koliko moramo da budemo oprezni. Mala smo država i 70 ljudi može da napravi totalni haos i rezultate kakve niko ne priželjkuje”, rekao je Eraković.

Šefica medicinskog tima, prof. dr Marina Ratković, kazala je da medinski radnici rade po savremenim protokolima, a da su pacijente podijelili u tri kategorije.

“Niti kod jednog pacijenta nijesmo uključili biološku terapiju. Ne dobija svaki pacijent istu terapiju, već to zavisi od njegovog stanja. Pratimo pojedinačno stanje svakog od pacijenata”, rekla je Ratković.

Ratković je kazala da se u Crnoj Gori sprovodi isti protokol u KCCG, svim “kovid” bolnicama.

Eraković je istakao da je nedopustivo objavljivanje spiska zaraženih koronavirusom.

“Mora se otkriti na koji je način to dospjelo u javnost. Očekujem od državnih organa da to sprovede u djelo. Građani moraju da znaju da ova bolest ne poznaje granice, ne štedi nikoga i da je svaka stigmatizacija besmislena. Sugerisao bih predstavnicima medija da se fokusiramo na liječenje pacijenata, da nas puste da liječimo pacijente. Prema tome, sva pitanja koja mogu imati politički prizvuk neka ostave poslije epidemije”, rekao je Eraković.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!