Strategija razvoja željeznice: Predviđena gradnja pruga Pljevlja – Berane do granice sa Kosovom i Čapljina – Nikšić

Predračunska vrijednost prvog projekta se kreće od 523 miliona do 745 miliona. Za izgradnju pruge Čapljina – Nikšić potrebno je obezbijediti 810 miliona eura, od čega je udio Crne Gore oko 180 miliona eura

Strategijom razvoja željeznice za period do 2027. godine država je predvidjela gradnju pruge Pljevlja – Berane do granice sa Kosovom i pruge Čapljina – Nikšić. Predračunska vrijednost prvog projekta se kreće od 523 miliona do 745 miliona. Za izgradnju pruge Čapljina – Nikšić potrebno je obezbijediti 810 miliona eura, od čega je udio Crne Gore oko 180 miliona eura.

“Oba navedena projekta ulaze u plan investicija za naredni period”, poručuje se u Strategiji.

Pljevlja – Bijelo Polje (Ravna Rijeka) – Berane – granica sa Kosovom: Prema dokumentu, ovaj projekat ima urađenu prethodnu studiju opravdanosti i idejno rješenje nove pruge Pljevlja – Bijelo Polje (Ravna Rijeka) – Berane – granica sa Kosovom. Razrađivano je sedam varijanti rješenja i predložena je izgradnja intermodalnog terminala u Beranama.

“Za izabranu varijantu dionice Pljevlja – Bijelo Polje (Ravna Rijeka) procijenjeno je da je potrebno 745 miliona eura, a za dionicu Bijelo Polje (Ravna Rijeka) – Berane – granica sa Kosovom su izabrane dvije varijante i za njih je potrebno 523 miliona eura, odnosno 544 miliona eura”, piše u dokumentu, prenosi portalanalitika.me.

Za prugu Čapljina – Trebinje – Nikšić, španska firma “Inocsa Ingenieria S.L” je uradila projekat pod nazivom “Izrada preliminarnog rješenja, studija i prostorno – planskih dokumenata za regionalnu prugu Čapljina – Trebinje – Nikšić”. Projektom je urađena preliminarna saobraćajna studija, preliminarna studija o procjeni uticaja na okolinu, preliminarna procjena troškova, kao i preliminarno projektno rješenje. Napravljena su tri scenarija od kojih za Crnu Goru je optimalan treći: jednokolosiječna pruga, sa svim elementima projektovanih za samo jedan kolosijek.

“Imajući u vidu da od Nikšića do Podgorice postoji već jedan kolosijek, to bi bila jednokolosiječna dionica u cjelini. Prema ovom scenariju, ukupne procijenjene investicije su oko 810 miliona eura, a udio Crne Gore je oko 180 miliona eura. Ova relacija se može identifikovati kao dio buduće Jadransko-jonske magistrale. Oba navedena projekta ulaze u plan investicija za naredni period”, zaključuje se u dokumentu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!