Panika u farmaceutskoj industriji: Trump poručio da će smanjiti cijene lijekova

Trump se obrušio na farmaceutsku industriju i obećao da će srušiti cijene lijekova, ali stručnjaci upozoravaju da to neće biti lako, ponajprije zbog vrlo složenog sisitema određivanja cijena lijekova. “Radim na novom sistem u kojem će u farmaceutskoj industriji doći do konkurencije. Cijene lijekova za Amerikance će pasti”, poručio je Trump na Twitteru

Foto: Youtube/Printscreen

Američki predsjednik Donald Trump poručio je farmaceutskim kompanijama da će se smanjiti cijene lijekova, a postoje naznake i da će njegova vlada odlučivati o lijekovima na tržištu, prenosi AFP.

Trump je tako, nakon nastojanja da poništi i zamijeni Zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju, popularno nazvanom Obamacare, krenuo u novu ofanzivu, ovaj put protiv moćne farmaceutske industrije i izrazito visokih cijena lijekova.

“Radim na novom sistem u kojem će u farmaceutskoj industriji doći do konkurencije. Cijene lijekova za Amerikance će pasti”, poručio je Trump na Twitteru.

AFP pojašnjava da su u SAD-u cijene lijekove “eksplodirale” i da se farmaceutska industrija našla u centru brojnih kontroverzi, prenosi avaz.ba.

Planovi američkog predsjednika po tom pitanju su i dalje poprilično nedorečeni, ali čini se da će glavnu ulogu u svemu tome imati Scott Gottlieb kojeg je Bijela kuća u petak imenovala na čelo Savezne agencije za lijekove (FDA), a koji je blizak farmaceutskoj industriji.

Amerikanci puno više od Evropljana troše na zdravstvene usluge. Prema podacima OECD-a, izdaci Amerikanaca u 2014. prosječno su iznosili 8.731 dolar, skoro dvostruko više nego Francuzi (4.819 dolara).

Uzbuna u SAD-u se nedavno posebno digla zbog rasta cijena EpiPen-a (injekcije za tešku alergijsku reakciju) i lijekova za virus HIV-a.

Trump se obrušio na farmaceutsku industriju i obećao da će srušiti cijene lijekova, ali stručnjaci upozoravaju da to neće biti lako, ponajprije zbog vrlo složenog sisitema određivanja cijena lijekova.

Joshua Sharfstein, profesor u školi javnog zdravlja John Hopkins Bloomberg School of Public Health, ističe da će biti potrebno donijeti novi zakon ukoliko želi da se učini značajniji napredak.

“Ne očekujem da će se to tako brzo riješiti”, kazao je Sharfstein.

“Ako vlada bude ta koja će pregovarati, tada to funkcioniše samo ako vladi dozvolite i da odluči koje će lijekovi građani koristiti, a koje neće. Ne mislim da bi se to Amerikancima svidjelo”, zaključio je Sarfstein.

U SAD-u lijekovi često koštaju dva i po puta više nego u Francuskoj ili Velikoj Britaniji, a razlika je najveća u lijekovima za karcinome i rijetke bolesti i stanja, poput hepatitisa C.

Za razliku od dvije evropske zemlje, u SAD-u ne postoji centralna javna institucija s ovlašćenjima da pregovara o cijenama s privatnim farmaceutskim kompanijam

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!