Zagreb: Crnokošuljaši marširali sa zastavom njemačkih neonacista, vikali “Pozdrav Trumpu” (VIDEO)

Prema podacima policije, nekoliko desetina osoba pojavilo se na skupu, najavljenom kao “davanje javne podrške američkom predsjedniku Donaldu Trumpu” i polaganje “zakletve domovini” na Trgu bana Jelačića, u organizaciji A-HSP-a

Foto: Printscreen

Stranka rigidne desnice A-HSP organizovala je u nedjelju marš u centru Zagreba, a onda i postrojavanje na glavnom zagrebačkom trgu. Pratila ih je policija, koja je, kako javlja televizija N1, odmicala građane od crne kolone, piše “Jutarnji list”.

Uz limenu muziku, svi učesnici marša bili su obučeni u crno. Pritom su istakli više zastava – američku, hrvatsku (ali s prvim bijelim poljem), dok je treća, kako javlja N1, zastava neonacističke Nacionalne partije Njemačke (NPD).

Takozvane Hrvatske domoljubne snage, odnosno stranačka postrojba A-HSP-a, započele su svoj marš ispred Starčevićevog doma u Zagrebu. Kako su najavili, nakon zakletve na vjernost domovini na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, uslijedilo je polaganje vijenca i paljenje svijeća na grobu “Oca domovine”, Ante Starčevića.

UZVIKIVALI “ZA DOM SPREMNI”

U jednom trenutku na ulici se prolomilo i “Za dom spremni”, a okupljeni su vikali i “Pozdrav Trumpu”.

Naknadno se doznalo da je policija zbog remećenja javnog reda i mira privela predsjednika A-HSP-a Dražena Keleminca. Doveden je u službene prostorije na kriminalističko istraživanje zbog povrede odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kažu u policiji, koja ne otkriva više pojedinosti dok traje kriminalističko istraživanje.

Po podacima policije, nekoliko desetina osoba pojavilo se na skupu, najavljenom kao “davanje javne podrške američkom predsjedniku Donaldu Trumpu” i polaganje “zakletve domovini” na Trgu bana Jelačića, u organizaciji A-HSP-a.

Hrvatska Vlada je najoštrije osudila svaki ekstremizam i akt provokacijskog karaktera protiv srpske manjine u Vukovaru, a oštro je osudila i postrojavanje nekoliko desetina pripadnika stranke A-HSP-a u Zagrebu. Iz Banskih dvora je poručeno da je cilj organizatora i učesnika pomenutih akcija sračunat i usmjeren na podsticanje straha i netolerancije u društvu, pa je u suprotnosti sa Vladinim ciljevima.

VLADA OSUDILA EKSTREMIZAM

Vlada je u saopštenju povodom uvredljivih i sramotnih plakata koji su se u nedjelju pojavili na Trpinjskoj cesti u Vukovaru najoštrije osudila svaki ekstremizam i akt provokacijskog karaktera protiv srpske manjine “koji ne pridonosi zajedništvu i stabilnosti i zaštiti ljudskih prava svih građana Republike Hrvatske”. Takođe je oštro osudila i postrojavanje pripadnika stranke A-HSP-a u nedjelju u Zagrebu.

“Promovisanjem ustaštva i nacizma napadaju se temeljne vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske”, ističe se u saopštenju.

“Cilj organizatora i učesnika pomenutih akcija je sračunat i usmjeren na podsticanje straha i netolerancije u društvu i u suprotnosti je s ciljevima Vlade RH u postizanju pravne sigurnosti, političke stabilnosti i ekonomskog rasta i napretka hrvatskih ljudi. Vlada Republike Hrvatske odlučno se protivi svim pojavnim oblicima govora mržnje, netolerancije i diskriminacije od strane pojedinaca i skupina koje se ne mire s postojanjem i razvitkom moderne, demokratske i prosperitetne hrvatske države, te u tom smislu djeluju državne institucije”, navodi se u Vladinom saopštenju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!