Trump u srijedu potpisuje novu uredbu o zabrani ulaska građanima islamske vjeroispovijesti u SAD

Nova zabrana ulaska ili “muslim ban”, kako je u medijima nazivaju, trebala je da bude potpisana prošle sedmice, ali portparol Bijele kuće Sean Spicer tvrdi da je Trump otkazao potpisivanje kako bi ovaj put sve izveli bez ikakve greške. Detalji o novoj zabrani nisu poznati

Foto: Youtube (Printscreen)

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu će potpisati novu uredbu o zabrani ulaska građanima islamske vjeroispovijesti u Sjedinjene Američke Države (SAD).

Nakon što su sudovi u nekim saveznim državama proglasili protivustavnim njegove uredbe o zabrani ulaska u SAD građanima sedam muslimanskih zemalja, Trump je odlučio da ih ublaži i preformuliše.

Kako prenosi Associated Press, nova zabrana ulaska ili “muslim ban”, kako je u medijima nazivaju, trebala je da bude potpisana prošle sedmice, ali portparol Bijele kuće Sean Spicer tvrdi da je Trump otkazao potpisivanje kako bi ovaj put sve izveli bez ikakve greške, prenosi Klix.ba.

Detalji o novoj zabrani nisu poznati.

Ranije su mediji prenijeli da će nova uredba biti skrojena u Washingtonu, a umnogome će ublažiti već postojeću zabranu koja se odnosi na državljane Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Somalije, Sudana i Libije.

Savjetnik Bijele kuće Stephen Miller rekao je za Fox News prošle sedmice da će nova uredba imati “manje tehničke razlike” u odnosu na prethodnu. Prema riječima Johna Kellyja, američkog ministra bezbjednosti, nova uredba će omogućiti manje haotičnu primjenu nego raniji tekst, čiju je primjenu obustavilo američko pravosuđe.

Međutim, prema pisanju stranih medija, pojedini izvori navode da Ministarstvo pravde i federalni sud neće podržati ni novi “muslim ban”.

Nakon prvog potpisivanja Trumpove sporne uredbe, mnogi putnici s vizama nisu mogli da uđu u SAD ili su ostali na aerodromima. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!