Adem Ado Softić pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za obnovu kuće Baćka Milivojevića

“Uplate pristižu sporijim tempom, ali isključivi razlozi za to nisu ni naš mentalitet, niti ekonomska situacija u društvu. Danas je ipak tek treći radni dan banaka od kako je akcija pokrenuta. A banke imaju radno vrijeme od 8:30 do 15:30, kad je većina onih koji mogu i koji bi željeli da pomognu zauzeta i ne stiže od svojih obaveza i posla da ode do šaltera kako bi uplatili novac na račun. U prvim radnim danima nakon vikenda to baš i nije tako mala prepreka. Ali, očekujemo da će i to ovih dana biti intenzivirano”, napisao je Softić na svom Fb profilu

Svetislav Milivojević Baćko i baraka u kojoj je živio (Foto: Adem Ado Softić)

Beranac Adem Ado Softić pokrenuo je nedavno akciju prikupljanja pomoći za poznatog sugrađanina Svetislava Milivojevića Baćka, kojem je 19. januara ove godine požar uništio skoro sve što je stekao za života.

Baćko je živio u tridesetak kvadrata trošne barake u Šaćinoj Bari, a nakon što mu je vatrena stihija progutala sve što je stvorio radeći u „Borbinoj“ trafici, ostao je sam na ulici.

“Akcija prikupljanja pomoći Svetislavu Milivojeviću Baćku ide očekivanim tempom. Nemam pristup pa nemam ni uvid u priliv novca na Baćkov tekući i devizni račun, ali vjerujem da je on manji nego što je u prvi mah izgledalo na osnovu početne euforije. I to je takođe očekivano. Uplate pristižu sporijim tempom, ali isključivi razlozi za to nisu ni naš mentalitet, niti ekonomska situacija u društvu. Danas je ipak tek treći radni dan banaka od kako je akcija pokrenuta. A banke imaju radno vrijeme od 8:30 do 15:30, kad je većina onih koji mogu i koji bi željeli da pomognu zauzeta i ne stiže od svojih obaveza i posla da ode do šaltera kako bi uplatili novac na račun. U prvim radnim danima nakon vikenda to baš i nije tako mala prepreka. Ali, očekujemo da će i to ovih dana biti intenzivirano.

Tekući račun za uplate iz Crne Gore i devizni za uplate iz zemalja sa kojima nema platnog prometa

Što se tiče humanitarnog broja za sms poruke, najjednostavnijeg i najefikasnijeg načina uplate pomoći, NVU “Beranda” još nije dobila odgovor direktora kompanije M:tel, ali zato se za pomoć u materijalu, vaučerima, uslugama, zanatskim radovima i radnoj snazi javilo mnogo više pojedinaca, preduzetnika i radnih organizacija koje su spremne da doniraju sav građevinski, izolacioni, elektro i vodovodni materijal, kao i uslužne radove na sanaciji Baćkovog stana, uključujući i one koji će donacijama obezbijediti opremanje namještajem i tehnikom ovih Baćkovih 30 kvadrata oštećenih u požaru 19. januara 2017. Pored njih, javilo se i mnogo drugih sa alternativnim idejama kako prikupiti pomoć. Od glumaca, muzičara i ostalih umjetnika sa svojim pozorišnim predstavama, koncertima i umjetničkim djelima, od kojih bi sav prihod išao u dobrotvorne svrhe, pa sve do djece koja bi prikupljala pomoć za jednim stolom i kutijom za priloge u glavnoj ulici…

Foto: Adem Ado Softić

Baćko se najtoplije zahvaljuje svima koji su mu ponudili svoje prazne kuće i stanove za boravak do završetka radova na sanaciji objekta (a bilo ih je desetak) iz razloga što se ipak najslobodnije osjeća kod svoje rodbine, a i zato što se nada da ova agonija neće suviše dugo trajati…

Svi koji su se da sada prijavili i koji su spremni da pomognu na bilo koji način su evidentirani, sa njima sam razmijenio brojeve telefona i dogovorio jedino što se u ovom trenutku i može dogovoriti: da budu spremni i da će biti obaviješteni čim se stvori osnovni preduslov za početak radova, a to je izrada krovne konstrukcije i pokrivanje sva četiri stana koja se nalaze pod istim krovom barake u Šaćinoj Bari. A lijepo i sunčano vrijeme prethodnih nedjelju dana, vremenska prognoza za naredne i skori dolazak proljeća to obećavaju.

Do tada, svima Vama koji znate da su muka i nevolja ‘čuda’ koja ipak traju mnogo duže od tri (radna) dana, ostaje samo mogućnost finansijske pomoći.

Hvala Vam svima u Baćkovo ime…”, napisao je Ado Softić na svom Fb profilu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!