Helikopter “kraljevski pastuv” je novi ponos SAD, a košta više od najskupljeg borbenog aviona (VIDEO)

Helikopter ima sjajne sposobnosti, između ostalog i nosivost od 13 tona (na primjer, dva Humveeja) na brzini većoj od 170 km/h, što je tri puta više od helikoptera koji zamjenjuje. Tri moćna motora od 5600 kW omogućuju mu maksimalnu brzinu od 315 km/h, a u tome mu pomažu i novi rotori četvrte generacije od kompozitnih materijala. Prazan teži nešto više od 15 tona, natovaren 33,6 tona, a može da uzleti sa čak 38 tona težine

Najnoviji helikopter američkih marinaca nakon niza testova napokon je spreman za proizvodnju. Nazvan CH-53K King Stallion (“kraljevski pastuv”), ovaj transportni helikopter s mogućnošću prenošenja teškog tereta zamijeniće 40-godišnji CH-53E koji je trenutno u službi, a biće najveći i najteži u američkoj vojsci.

I dok proizvođač Sikorsky očekivano hvali helikopter na sva zvona (ima moderan dizajn, moderan kokpit, sastavljen od kompozitnih materijala, veći kapacitet za prenošenje tereta, veću sigurnost u borbenim uslovima…), kritičari ističu samo jedan problem – cijenu,piše Bloomberg, prenosi jutarnji.hr.

Naime, 200 ovih helikoptera koje američki marinci misle da nabave (uz sve dodatne djelove) tokom sljedećih 13 godina koštaće zapanjujućih 31 milijardu dolara. Samo između marta prošle i aprila ove godine cijena “nabavnog paketa” povećala se za 6,9 odsto, a svaki CH-53K King Stallion košta 138,5 miliona dolara, sedam miliona više nego prošle godine. Kako piše Kyle Mizokami za Popular Mechanics, od 2013. godine četvrtina iznosa utrošenog na ovaj program otišla je na istraživanje i razvoj.

Koliko je ova cijena paprena otkriva i činjenica da “kraljevski pastuv” po jedinici košta više od bilo koje varijante najskupljeg američkog aviona, F-35. Prema posljednjem dogovoru Lockheed Martina i Pentagona, F-35A koštaće 94,7 miliona dolara, F-35B 122,8 miliona dolara i F-35C 121,8 miliona dolara po primjerku (tu ne računamo istorijsku cifru od 400 plus milijardi dolara utrošenih na razvoj ovog programa).

Za tehnički bliže poređenje, helikopter CH-53E Super Stallion, kojeg će CH-53K zamijeniti, koštao je 14,7 miliona dolara 1977. godine, što bi iznosilo malo više od 61 milion u današnjim dolarima. Znači, još 77 miliona manje od ultra-skupog nasljednika. No, valja napomenuti da su u cijenu pojedinog primjerka CH-53K uračunati i troškovi rezervnih djelova i razvoja – kad bi se oni odbili, helikopter bi koštao oko 96 miliona dolara po primjerku, što je i dalje mnogo.

Helikopter ima sjajne sposobnosti, između ostalog i nosivost od 13 tona (na primjer, dva Humveeja) na brzini većoj od 170 km/h, što je tri puta više od helikoptera koji zamjenjuje. Tri moćna motora od 5600 kW omogućuju mu maksimalnu brzinu od 315 km/h, a u tome mu pomažu i novi rotori četvrte generacije od kompozitnih materijala. Prazan teži nešto više od 15 tona, natovaren 33,6 tona, a može da uzleti sa čak 38 tona težine.

“Kraljevski pastuv” biće dostupan i za izvoz, a interes su, uprkos visokoj cijeni, već izrazili Japanci i Njemci.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!