Obavještajne službe kreću u rat protiv Trampa: “Umrijeće u zatvoru”

Najveći sukob između predsjednika SAD i tajnih službi uslijedio je nakon što su obavještajci sastavili izvještaj u kome se navodno nalaze dokazi o miješanju Rusije u američki izborni proces i predstavili ga Donaldu Trampu

Foto: Youtube (Printscreen)

Američka obavještajna zajednica ne samo da ne voli Donalda Trampa, već djeluje kao da čini sve da ga skine sa vlasti. U prilog toj tvrdnji, pored konstantnih kompromitujućih povjerljivih informacija iz anonimnih izvora koje svakodnevno izlaze u javnost, ide i izjava bivšeg agenta Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA), koji je iznio ozbiljne prijetnje predsjedniku Amerike.

Džon Šindler, bivši analitičar NSA a danas kolumnista “Observera” (lista u vlasništu Trampovog zeta Džareda Kušnera) koji se bavi pitanjima nacionalne bezbjednosti, objavio je članak pod nazivom “Špijunski revolt protiv Trampa počinje”. U tom članku Šindler piše kako se čitava američka obavještajna zajednica pobunila protiv američkog predsjednika, što zbog njegovog oštrog stava i kritika tajnih službi tokom kampanje, što zbog povezanosti pojedinih njegovih saradnika sa Rusijom.

Šindler navodi da je situacija do te mjere loša da su sada počele da cure informacije iz Bijele kuće, koje obavještajci namjerno prosljeđuju medijima koji su žestoko protiv Trampa i njegove politike, piše “Blic”.

Donald Tramp je bio toliko revoltiran natpisima u medijima da je lično napao obavještajne službe i njihove medijske eksponente (kako je nazvao ugledne “Njujork tajms” i “Vašington post”), optuživši ih da “izmišljaju skandale o njemu kako bi prikrili traljavu i gubitničku kampanju Hilari Klinton”.

Nakon tog Trampovog tvita, Šindler je upitan kako će na predsjednikov izliv bijesa reagovati američka obavještajna zajednica.

“Sada idemo u nuklearni napad protiv njega. Obavještajna zajednica kreće u rat na potpuno drugom nivou. Upravo sam dobio mejl od jednog prijatelja iz obavještajne službe, inače visokog zvaničnika, koji mi je napisao: ‘Umrijeće u zatvoru’. Suština je jasna”, poručio je Šindler.

Proteklih dana na meti javnosti našao se Majkl Flin, sada već bivši glavni savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući, koji je vodio tajne razgovore sa ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom, i to prije nego što je Tramp preuzeo dužnost predsjednika. Time ne samo da je prekršio zakon (po Loganovom zakonu iz 18. veka nijedan neovlašćen građanin ne smije da ima kontakt sa predstavnicima zemlje s kojom su SAD u sporu, a Flin tada nije imao nikakvu funkciju), već je o tome lagao Trampa i potpredsjednika Pensa. Prethodno je Trampov šef kampanje Pol Manafort morao da se povuče zbog svojih veza sa Ukrajinom i Rusijom.

Najveći sukob između predsjednika SAD i tajnih službi uslijedio je nakon što su obavještajci sastavili izvještaj u kome se navodno nalaze dokazi o miješanju Rusije u američki izborni proces i predstavili ga Donaldu Trampu.

Predsjednik je to shvatio kao omalovažavanje svoje izborne pobjede i praktično ismijao obavještajce i njihov izvještaj u javnosti, rekavši da je to “lažna priča”. Bilo je čarki i prije tog skandala, pa je Tramp nebrojeno puta tokom kampanje optužio američku obavještajnu zajednicu da “čini sve kako bi pobedila Hilari Klinton”.

Iako je dan pošto je preuzeo predsjedničku funkciju posjetio sjedište CIA u Lengliju u Virdžiniji, i tada poručio pred više od 400 agenata da su “svi sjajni ljudi, i da je on 100 odsto uz njih zbog svega dobrog što rade za Ameriku”, djeluje da je taj razgovor bio puko lažno razmjenjivanje toplih riječi. Američki predsjednik je veoma brzo stekao mnogo neprijatelja, ali čini se da je ovo dosad najopasniji.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!