Tehran Palavrtić na Plavskom jezeru otkrio male labudove iz Sibira

Imajući u vidu da se mali labud nalazi na Aneksu I Ptičije direktive, čime je stavljen akcenat na potrebu zaštite ove vrste, prije svega njenog životnog prostora, pojavljivanje na Plavskom jezeru pokazatelj je potencijalno dobrog stanja tog planinskog ekosistema

Pet jedinki malog labuda otkriveno je ove sedmice na Plavskom jezeru.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) su saopštili da je riječ o malom labudu (Cygnus columbianus), vrsti karakterističnoj za sjevernu tundru.

Mali labud se gnijezdi na dalekom sjeveru, tačnije u Sibiru, a zimu obično provodi u Velikoj Britaniji, Holandiji i drugim zemljama zapadne Evrope, pa je pravo iznenađenje da je pet jedinki odlučilo da prvi put zimuje baš na Plavskom jezeru.

U Crnoj Gori ovo je prvi zabilježen podatak, a do otkrića ove vrste došao je fotograf Tehran Palavrtić, ribočuvar SRK Plavsko jezero.

Imajući u vidu da se mali labud nalazi na Aneksu I Ptičije direktive, čime je stavljen akcenat na potrebu zaštite ove vrste, prije svega njenog životnog prostora, pojavljivanje na Plavskom jezeru pokazatelj je potencijalno dobrog stanja tog planinskog ekosistema, piše potal vijesti.me.

Gnijezdeći areal malog labuda obuhvata krajnji sjever Azije i Sjeverne Amerike. Zimuje na području sjeverozapadne Evrope, uz mali dio obala Crnog i Kaspijskog mora, u djelovima istočne Azije i umjerenim područjima Sjeverne Amerike.

Uočen je trend pomjeranja zimovališta malog labuda prema istoku – u zemlje istočne i jugoistočne Evrope, Rumuniju, Bugarsku, Srbiju, Hrvatsku, pa i na kraju Crnu Goru. Razlozi su vjerovatno povećanje populacije vrste zbog uspješne zaštite na zapadu Evrope i smanjen lovni pritisak na vodene ptice u istočnoj Evropi u posljednjim godinama.

Ova godina je bila rekordna za crnogorsku ornitologiju. Pored ove, otkrivene su još dvije nove vrste na Ulcinjskoj solani. Sa malim labudom, fond vrsta povećan je na 351.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!