Ratni zločinac Miroslav Jović uhapšen na tivatskom aerodromu

Jović je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora, jer je počinio krivično djelo – ratni zločin nad civilnim stanovništvom, piše portal vijesti.me. Presuda je izrečena 30. maja 2006. godine u Županijskom sudu u Sisku. U njoj piše da je Jović sa Milanom Stanojevićem 3. septembra 1991. godine ubio Ivanku Medved i ranio njenog supruga Branka Medveda

Zgrada Županijskog suda u Sisku (Foto: Mapio.net)

Srbin iz Gline Miroslav Jović (47) uhapšen je sinoć na tivatskom aerodromu, po Interpolovoj potjernici hrvatskih vlasti.

On je u toj zemlji osuđen na 15 godina zatvora, jer je počinio krivično djelo – ratni zločin nad civilnim stanovništvom, piše portal vijesti.me.

Presuda je izrečena 30. maja 2006. godine u Županijskom sudu u Sisku.

U njoj piše da je Jović sa Milanom Stanojevićem 3. septembra 1991. godine ubio Ivanku Medved i ranio njenog supruga Branka Medveda.

Objašnjava se da su to uradili jer su njihove komšije Medvedi bili Hrvati.

Navodi se da su se optuženi protivili demokratskom pravnom poretku Hrvatske, pokušavali da pripoje Glinu takozvanoj Srpskoj krajini i protjeraju građane hrvatske nacionalnosti…

U obrazloženju presude stoji i da je preživjeli Branko Medved na sudu svjedočio da je kobnog dana najprije ugledao Jovića, a zatim i Stanojevića.

Tvrdi da im je prvi nazvao dobar dan, ali da ovi nijesu odgovorili, već da su odmah zapucali.

Kazao i da je malo stariji od optuženih, ali da je sa njima išao u školu i da nikada nisu bili u sukobu.

U presudi piše da su Jović i Stanojević prekršili pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba i počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Obojica su osuđena na kaznu zatvora od 15 godina. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!