Krivokapić: Prvi put od Petrovića spojena je državna i kasa jedne banke (VIDEO)

“SDP neće u atmosferi državnog udara učestvovati ni u kakvim protestima. Ne mislimo da je to odgovor na ovu situaciju. Odgovor je dogovaranje i dati priliku onom razumnom dijelu DPS-a da pokuša da se dogovara oko ponavljanja izbora. SDP predlaže da imamo druge vidove građanskog otpora, modernije, osmišljenije, i da time pokažemo otpor zloupotrebama. Želimo da pokažemo drugačije naše odgovore na sve teme, ali ova vlada jeste vlada stečaja, stečajnog upravnika i moguće vladanja palicom”, kaže Krivokapić

Lider SDP-a Ranko Krivokapić najavio je da će građanska opozicija uskoro uputiti inicijativu DPS-u za dogovor o ponavljanju parlamentarnih izbora u razumnom roku, kako bi se prekinuo bojkot parlamenta. Opozicionari predlažu da izbori budu održani najkasnije zajedno sa predsjedničkim, u martu 2018.

Krivokapić je u intervjuu Televiziji Vijesti rekao da će od prihvatanja ove inicijative zavisiti njihov povratak u Skupštinu, kao i da će njegova partija biti u parlamentu kada se bude odlučivalo o članstvu Crne Gore u NATO.

On, prenosi portal vijesti.me, ne misli da su u ovom trenutku protesti način za efikasno djelovanje opozicije i kaže da ona ima mogućnosti za drugačiji vid iskazivanja građanskog otpora.

TV Vijesti: Na koji način opozicija traži ponavljanje parlamentarnih izbora?

Krivokapić: Sinoć smo utvrdili to kao polazni stav za dogovor. Prvo treba dogovoriti da će biti ponovljenjih izbora i u kom roku, a onda ćemo se dogovarati o ostalim elementima, želeći da prevaziđemo ovu krizu i neučestvovanje u radu parlamenta cjelokupne opozicije.

TV Vijesti: To bi, dakle, podrazumijevalo dogovor sa vladajućim strukturama, je li tako?

Krivokapić: Pa sa DPS-om, mislim da ostale strukture nijesu potrebne za takav dogovor.

TV Vijesti: Zašto bi tu vašu inicijativu DPS prihvatio? 

Krivokapić: Sada je čitava opozicija van parlamenta. Čitava opozicija ima pravo po svim ustavnim i demokratskim standardima da traži ponavljanja izbora i nema drugog izlaza iz ovako duboke političke i ekonomsko-socijalne krize. Mi nudimo dogovor u interesu svih, da se dogovorimo o vremenu održavanja tih izbora. Vratićemo se u parlament da bismo nastavili da radimo, da smanjimo štetu koju DPS misli u međuvremenu da napravi, a mislim da će nam međunarodna zajednica, kao tada, i sada biti odlučujuća podrška i pomoć da dođemo do tog dogovora. Građanska opozicija će formulisati svoju platformu i obratiti se DPS-u i ostalima, da uđemo u te dogovore da bi se što prije izlazilo iz ovako duboke političke i ekonomske krize.

TV Vijesti: Kada će odluka građanskog dijela opozicije o bojkotu eventualno biti preispitana? Da li je odlučivanje o NATO-u jedina tema za tako nešto, ili bi to moglo biti i ranije?

Krivokapić: Polazni je stav doći do termina datuma održavanja ponovnih izbora, a onda se može preispitati naše vraćanje u parlmanet, u puni kapacitet rada, da kroz taj rad dogovaramo i uslove za te izbore.

TV Vijesti: Da li će SDP doći u parlament kada se bude odlučivalo o NATO-u?

Krivokapić: SDP će taj dan biti u parlamentu, jer je to istorijski dan za Crnu Goru.

TV Vijesti: Budući da se spekuliše da bi Demokratski front sa protestima mogao da krene već tokom decembra, kada će SDP, Ključ i Demokrate, donijeti odluku o protestima? Ako se ne odlučite za proteste, da li su moguće neke druge akcije, kao način pokazivanja građanskog otpora?

Krivokapić: U ime SDP-a mogu reći da SDP neće u atmosferi državnog udara učestvovati ni u kakvim protestima. Ne mislimo da je to odgovor na ovu situaciju. Odgovor je dogovaranje i dati priliku onom razumnom dijelu DPS-a da pokuša da se dogovara oko ponavljanja izbora. Da li će to biti sa nikšićkim ili predsjedničkim čak je manje važno, ali i u DPS-u postoje oni koji bi htjeli da zaoštre situaciju. Imamo puno sumnje da su jaki djelovi DPS-a za zaoštravanje situacije koja bi mogla spriječiti i formalno odlazak Crne Gore u NATO. SDP predlaže da imamo druge vidove građanskog otpora, modernije, osmišljenije, i da time pokažemo otpor zloupotrebama. Želimo da pokažemo drugačije naše odgovore na sve teme, ali ova vlada jeste vlada stečaja, stečajnog upravnika i moguće vladanja palicom. To su dvije opasnosti u kojima se nalazi ova vlada i, vidjeli ste, po prvi put je, ja mislim od Petrovića, od kako su razdvojili državnu kasu, spojena državna kasa i kasa jedne banke – vraćamo se i stotinama godina unazad u demokratskom smislu.

TV Vijesti: Kako komentarišete poziv premijera Duška Markovića da uđete u njegovu Vladu, kako biste, kako je rekao, zajednički radili za dobrobit Crne Gore?

Krivokapić: Mislim da je to nevoljno morao reći, a mislim da će gledaoci shvatiti zašto je to morao reći.

TV Vijesti: Imate li odgovor na njegov poziv?

Krivokapić: Svakako ne. SDP je glasao protiv Vlade DPS-a, DPS je nepopravljiv kao dominantna partija, DPS vrši konačnu poharu Crne Gore i neposredno prije izbora, i sada se nastavlja.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!