Hronologija avionskih nesreća u kojima su stradali fudbalski klubovi

Avionske nesreće bile su česte i smrtonosne, a najsnažnije je odjeknula ona u kojoj su nastradali igrači slavnog engleskog prvoligaša Manchester Uniteda

Avion u kojem su 6. februara 1958. stradali fudbaleri Manchester Uniteda

Avionske nesreće bile su česte i smrtonosne, a najsnažnije je odjeknula ona u kojoj su nastradali igrači slavnog engleskog prvoligaša Manchester Uniteda.

U nastavku teksta možete vidjeti hronologiju najvećih avionskih nesreća u kojima su stradali fudbalski timovi.

NESREĆE U SVIM DJELOVIMA SVIJETA

Dana 27. aprila 1993. godine avion de Havilland Canada DHC-5 Buffalo srušio se u Atlantski okean neposredno nakon polijetanja s aerodroma Libreville u Gabonu.

Niko od 30 putnika nije preživio, a među stradalima je bilo i 18 igrača fudbalske reprezentacije Zambije koji su putovali na utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Senegalu. Sudbina je htjela da 19 godina kasnije, upravo u Librevilleu, Zambija osvoji prvu titulu prvaka Afrike.

Osmog decembra 1987. peruanski fudbalski tim Alianza Lima vraćao se sa meča protiv Deportiva Pucallpe kada je avion u kojem su se nalazili igrači pao u more. Igrači i treneri su poginuli, a preživio je samo pilot.

Dvadeset šestog septembra 1969. svi igrači bolivijskog fudbalskog tima The Strongest poginuli su kada se srušio avion na prilasku La Pazu. Stradala su 74 putnika i člana posade, među kojima su bili i igrači.

Avion koji je prevozio igrače i zvaničnike čileanskog fudbalskog tima Green Cross srušio se 1961. godine u planinama u provinciji Linares. Poginuo je dio igrača, trenera, zvaničnika i troje sudija.

Godine 1960. nesreća je pogodila univerzitetsku zajednicu kada je dvadeset dvoje ljudi, među kojima 16 igrača fudbalskog tima Univerziteta u Kaliforniji, poginulo u avionskoj nesreći u Kaliforniji.

TRAGEDIJA MANCHESTER UNITEDA

Tragedija je zadesila engleski i evropski fudbal 6. februara 1958. kada je na minhenskom aerodromu došlo do nesreće aviona Airspeed AS.57 Ambassador kojim su se fudbaleri Manchester Uniteda vraćali iz Beograda s utakmice Kupa šampiona protiv Crvene zvezde. Od 44 osobe u avionu poginulo ih je 23, među kojima i fudbaleri Manchester Uniteda Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards (preminuo 15 dana kasnije bolnici), Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i Liam Billy Whelan. Bitku za život dobio je menadžer Matt Busby koji je nakon oporavka opet sjeo na klupu i formirao najbolji tim Engleske i Evrope nepunu deceniju kasnije.

Četvrtog maja 1949. godine putnički avion Fiat G.212 srušio se na brdu Superga iznad Torina. U avionu su bili fudbaleri AC Torina, tada najbolje italijanske ekipe, koji su se vraćali s prijateljske utakmice u Lissabonu protiv Benfice. Niko od 31 osobe u avionu nije preživio, a među poginulima su bili tada najbolji italijanski fudbaleri Renato Gandolfi, Luigi Giuliano, Sauro Tomà. AC Torino se više nikad nije vratio na pozicije koje je imao prije nesreće, iako je u sezoni 1975/76. osvojio još jednu titulu.

Izvor: Balkans.aljazeera.net

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!